Карнобат освещава курбан в подкрепа и за здравето на своя благодетел Миню Стайков

Хората запалиха свещи с благодарност за това, че е подал ръка на стотици млади земеделци, лозари и мелничари, ученици в неравностойно положение


Десетки са събрани пред най-големия православен храм, двама отци провеждат служба за оцеляването му след обявената гладна стачка в ареста

Молебен за благополучен изход, справедлив съд и скорошно освобождаване на Миню Стайков започна преди минути пред централната църква на Карнобат – „Св.Йоан Богослов”.

Десетки граждани са пред православния храм, където се освещават курбан от отците Иван Ангелов –архиерейският наместник и Павел Гърбов, предстоятел на храма.

Курбанът ще бъде раздаден на възрастни хора от града. В първите редици сред карнобатлии са членовете на Инициативния комитет „Карнобатлии за справедливо правосъдие”.

За два дни те събраха над 5 хил.подписа в подкрепа на своя съгражданин, който е считан и за най-големият благодетел в тази част от Бургаска област.

„Светите отци ни завещаха, че Божият съд, е съдът на любовта и милостта. В този момент аз не мога да кажа повече”, сподели малко преди молебена председателят на комитета Стефан Кенов.

Тази сутрин карнобатлии са се събрали, за да молят Бог да закриля Миню Стайков, който според думите им, през последните 20 години, без преувеличение, е превърнал Карнобат в един от центровете на българското земеделие и икономика. Хората твърдят, че е подал ръка на стотици млади земеделци, лозари и мелничари.

Благодарение на него всеки втори карнобатлия живее и се труди достойно в родния си град. Сред хората има бивши и настоящия стипендианти от местните училища. Малко известен факт е, че Стайков е купувал учебниците и помагалата за деца в неравностойно положение и е върнал до този момент 200 ученици в риск обратно в класната стая, осигурявайки им топла храна и текущи разходи, за да ходят на училище.

Именно заради това молебенът за здравето на Стайков се провежда в навечерието на светлата дата 24 май.

Сред хората е и ръководителката на известния танцов ансамбъл „Карнота”  Стефка Бинева, чийто основен спонсор е точно Стайков.

Множеството вече влиза в храма, в който Миню Стайков е дарил голяма част от своите лични средства. Карнобатлии смятат, че достойнството му е стъпкано зад решетките, здравето му е трайно увредено и животът му виси на косъм.

Подписи в подкрепа на каузата за безпристрастност и защита на достойнството и правата на Стайков са пристигнали от наши сънародници в Германия, Португалия, Полша, Гърция, Румъния. Желаещите да го подкрепят теглят от интернет образеца и го разпространяват.

Припомняме, че Миню Стайков гладува зад решетките в знак на протест срещу несправедливостите, белязали задържането и престоя му там.

След свещенодействието на площада пред църквата множеството влезе със запалени свещи, за да се помоли пред иконите за здравето на своя благодетел, припомняйки пред медиите, че основната част от средствата за възстановяването на църквата утвар са дарени от Миню Стайков.

 


В категории: Карнобат