Кметът на Бургас спря строеж на кооперация до ОУ„Любен Каравелов“, родители протестират

Кметът Димитър Николов издаде заповед този строеж на кооперация веднага да бъде спрян, каза Йорданка Ананиева


Постройката е прекалено близо до училището и няма да позволим да се строи докато не се преработи проекта, каза заместник-кметът Йорданка Ананиева

Кметът на Бургас Димитър Николов издаде заповед строеж на кооперация до ОУ „Любен Каравелов“ веднага да бъде спрян. Това каза пред камерата на Нова телевизия заместник-кметът Йорданка Ананиева.
Вчера разтревожени родители алармираха, че се строи жилищна сграда на метри от училищния корпус, който бе открит през декември 2017 г. Той е изграден с европейски средства. В него се намират учебни стаи и библиотека. На метър от него обаче има вече строеж. Оградата на училището е била разрушена през миналата седмица, когато е започнал строежа.
Поводът за нашето недоволство е едно безобразие, което се извършва на територията на едно българско училище в Бургас, каза председателят на училищното настоятелство Ивайло Беловски.
„Разрушена е по-голямата част от оградата на училище „Любен Каравелов“. Според така направеният проект строежът навлиза в територията на парцела на училището“, добави той.
„Според закона за устройство на територията има два вида застрояване в съседни уригулирани имоти – свободно застроени сгради и свързано застрояване. Тази нов учебен корпус е построен през 70-те години на миналия век. Той има отстояние до регулационната си линия от метър и половина. Според проектантите тази фасада юг е калканна и се прилага свързано строителство“, заяви Беловски.  
„Това обаче не е калкан, защото има над 20 прозореца, които осигуряват необходимата дневна светлина за учениците, които учат и представят своите таланти в актовата зала, която ще граничи с новата жилищна кооперация“, добави той.
„В края на тази фасада се намира и единствения авариен изход, който сега ще бъде почти запушен. На 70 см от него ще има отвесна стена, която ще е висока около 7 метра“, каза още председателят на училищното настоятелство. 
„Притеснява ни това, че квартал „Възраждане“ се превърна в лошо място за живеене заради презастрояването. Просто няма накъде повече. Още една 5-6-етажна сграда допълнително ще влоши условията за паркиране и за нормален живот“, казаха един от събралите се на протеста тази сутрин родители.
Още преди започването на строителните дейности директорът на училището Анета Димова, макар че в отпуска, е подала докладна записка в Общината за разрушената ограда.
„Изкопните дейности са започнали на 7 май. Бях информирана от родители, които са идвали в училище. Пристигнах веднага, въпреки че бях в отпуска. Обадих се на заместник-кмета Йорданка Ананиева. Извиках техническия ръководител. Представено ми бе строително разрешение и проекта“, разказва Анета Тимова.
„След това при мен дойде собственика и ми бе обяснено, че нямало да има никакъв проблем с осветлението, защото всички тераси били изнесени навътре. Щяло да има 2-3 метра разстояние от терасите, което се оказа, че въобще не е така“, добави тя.
„Забраних да се разрушава оградата докато нямам обратна връзка с Ананиева. За един час обаче бе разрушена, а е правена през декември 2017 г.“, каза още директорката на ОУ „Любен Каравелов“.
“Всички закони са потъпкани относно отстояние от сгради. Разрушава се общинска собственост“, каза една от събралите се на протеста дами. 
„Информирах кмета и той веднага издаде заповед за проверка. Влагаме много средства и енергия, за да направим училищата едно прекрасно място. След като видяхме, че има проблеми от доклада на колегите от „Строителен контрол“ кметът Димитър Николов издаде заповед строежът веднага да бъде спрян. Тя е от вчера. В момента колегите преработват Подробния устройствен план“, заяви Йорданка Ананиева.
„Оказва се, че тази земя е реституирана праз 2000 г. През 2002 г. е влязъл в сила ПУП. Независимо от това обаче сградата е прекалено близо до училището и няма да позволим да се строи докато не се преработи проекта и не мине на съответните отстояния, за да може училището нормално да функционира“, каза още заместник-кметът.