Кметът Димитър Николов внесе предложението за райониране, изборът е в Общинския съвет

Магдалена Манолова, директор на ТД "Възраждане", неформален кмет на ж.к."Меден рудник" е един от малкото разпознаваеми териториални директори, което е минуса на системата


Местният парламент ще реши дали ще гласуваме за районни кметове през есента

Кметът Димитър Николов внесе предложението за райониране на Бургас. Докладната му записка е във връзка с подписката на Местна гражданска инициатива за развитие на демокрацията, която настоя градът да бъде разделен не на териториални дирекции, както е сега, а на районни кметства, като живущите във всеки един комплекс сами да избират управниците си.(ВИЖТЕ ТУК)

Идеята е Бургас да бъде разделен на шест кметства, които спазват териториите на настоящите дирекции – район „Възраждане” (ж.к.Меден рудник”, кв.Победа, кв.Акациите и кв.Горно Езерово”) с 57 хил.души население, район „Приморие” (Център, Възраждане, Крайморие, Рибарското селище и парк Росенец) -49 535 души, район „Изгрев” (ж.к.Изгрев, ж.к.Зорница, кв.Сарафово, кв.Рудник и кв.Черно море) – 43 630 души, район „Освобождение”(ж.к.Славейков, кв.Лозово, кв.Банево и кв.Ветрен) -38 254 души, район „Зора”(ж.к.Братя Миладинови и ж.к.Лазур”) – 31 592 души и район „Долно Езерово” – 5 435 души.

По закон всеки район трябва да е с минимум 25 хил.души, но за „Долно Езерово” ще се направи изключение, защото няма удобна опция за друг тип управление.

Кметът Димитър Николов дава докладната по компетентност на Общинския съвет, който е единственият орган, имащ право да вземе подобно решение. Предложението ще бъде разисквано на предстоящата сесия и ако получи подкрепа на предстоящите местни избори през есента ще гласуваме и за районни кметове.

Инициативата за районирането е на опозиционният съветник Живко Табаков и инициативен комитет, в който влизат редица общественици.

Преди няколко месеца секретарят на Община Бургас Божидар Кънчев изнесе справка от която стана ясно, че евентуалното райониране на първо време ще струва 1,3 млн.лева, но пък вносителите са категорични, че така ще се прехвърли по-голяма отговорност към пряко избраните районни кметове, които ще могат да решават проблемите на жителите по места.


В категории: Политика