Кога ще започне ремонтът на дупката на „Тройката” и втората част на ул.”Александровска”

Едно от предложенията за т.нар.Дупка е да се направи фонтан като този в Дубай. Окончателното решение ще го вземат бургазлии


Сериозен проблем спира обновяването на градското ларго, призна кметът


Ремонтът на втората част на ул.”Александровска” – от площад „Тройката” към Бургаския свободен университет ще се забави още малко. Това стана ясно от думите на кмета на града Димитър Николов. В отговор на въпрос на Флагман.бг за пръв път разкри какво спира реконструкцията на градското ларго.

От няколко години се очаква тази част да бъде обновена, за да добие центърът завършен вид, но винаги се отлага. В Бюджет 2019 също няма предвидени средства.

„Общината има работен проект за втората част на ул.”Александровска”. Готови сме отдавна, но  има някои дейности, които трябва да се извършат от ВиК – не са обезпечили средства за подземната инфраструктура. Необходими са и съгласувания на кадастралните карти. Има части терени и за да не влезем в спирала на дела със собственици трябва да изчистим тези детайли”, подчерта Димитър Николов. Той изрази готовност да реализират проекта в кратки срокове, но след като се решат двата основни проблема.

В същото време стана ясно, че Община Бургас окончателно е спечелила делото на последна инстанция за отмяна на правото на строеж за т.нар.”Дупка” на площад „Тройката”.

По този начин братята Иван и Лука Ангелови губят права върху терена, защото не са реализирали проекта си за Гранд МОЛ в 5-годишния срок на действие на издаденото разрешение за строеж. Оттук нататък Общината предстои да се разбере със съсобствениците в парцела - две фирми, купили земята от реститутите, за да им плати обезщетение и отчужди земята.

„Имаме упълномощен екип, който преди дни изготви извънсъдебно споразумение и го изпрати към адвокатите на двете фирми, които имат собственост в парцела. Изчакват се техните претенции за имота”, каза кметът.

Само във Флагман.БГ! Вижте уникалния проект за бургаско НДК в дупката на площад „Тройката“

„До момента получихме десетки предложения, което е много добре. Това потвърждава нашето намерение, че трябва да направим допитване до гражданите с 6-7 варианта за тази територията. Ще изберем този проект, който получи най-голяма обществена подкрепа”, допълни още той.

Как да бъде преобразена язвата на „Тройката”? Музей, градски фонтан, подземни арт пространства...

Вариантите били са десетки, подчерта градоначалникът  – парк, зона за отдих, обект за образователни цели, библиотека, подземни културни пространства, а отгоре парк. „На моя фейсбук получих предложение да направим и цветен фонтан като в Дубай!”, въодушевено разказа Николов.

Още преди няколко месеца той посочи решаването на този проблем като една от основните си задачи в краткосрочен план. Николов бе категоричен, че преобразяването на пространството ще начертае развитието на Бургас за десетилетия напред.

По отношение на ъгловата сграда до Часовника, кметът уточни, че имат изработен технически проект за галерия, но се търси финансиране и намерението на общината е да не се използва собствен ресурс, а да се изгради със 100 % грантова схема.

В категории: Бургас