Колко пластмаса има в Черно море и стига ли тя до трапезата ни?

Между Бургас и нос Калиакра микропластмасовите елементи наброяват средно 429 000 частици на квадратен километър


Само за една година в света се произвеждат около 322 милиона тона пластмасови изделия, сочат данни на ООН

Замърсяването на българското Черноморие с микропластмаса е сходно с това в Балтийско море и Северозападното Средиземноморие – едни от най-замърсените водни басейни в света. Това е един от основните изводи от изследване на замърсяването в района, проведено като част от кампанията на „Грийнпийс“ – България за намаляване на пластмасовото замърсяване „Свободни от пластмаса“.

Изчисленията показват, че в изследвания район между Бургас и нос Калиакра микропластмасовите елементи наброяват средно 429 000 частици на квадратен километър.

Проби от телесните течности на жители на страни от целия свят пък съдържат микрочастици от винил полихлорид (PVC), полипропилен, полиетилен терефталат (PET) и т.н. – общо от около десетина различни видове пластмаси. Това е установило австрийско пилотно проучване, за което съобщава испанският в. „Ел Паис”. И макар в изследването да са били включени ограничен брой участници, географският му обхват и разнообразието на установените пластмасови елементи подтиква авторите на проучването да алармират, че е необходимо спешно да се установи в каква степен тези материали увреждат човешкото здраве.

От 60-те години на миналия век производството на пластмаси нараства с около 9% всяка година. Само през 2015 г. са произведени 322 милиона тона такива изделия, сочат данни на ООН. Рано или късно голяма част от тези пластмаси стига до околната среда и особено до моретата, в които всяка година попадат по осем милиона тона пластмасови отпадъци. Въздействието на водата, микроорганизмите и слънчевата светлина разграждат пластмасата до микрочастици. Някои са толкова малки, че микроскопичният планктон ги използва за храна.

Нататък историята е ясна. Големите риби се хранят с малките. Въпрос на време беше произведената от хората пластмаса да се върне в техните собствени организми чрез храната.
До неотдавна на присъствието на пластмасови микросфери в много козметични продукти не се гледаше като на проблем, но от две години насам напредва постепенното им отстраняване от тези препарати.


В категории: Бургас