Край на разпилените дрехи и обувки край контейнерите в Поморие, заработва система за разделното им събиране

Всеки ще може да се освободи безвъзмездно от ненужни текстилни вещи


Автоматите ще бъдат на 6 места в града



Мини система за разделно събиране на ненужни текстилни облекла и обувки ще бъде въведена на територията на Поморие. Общинският съвет одобри днес проекта и схемата за разполагане на съдовете в града. Докладната бе внесена в местния парламент от кмета Иван Алексиев.

Компанията, която ще въведе автоматите за текстилни отпадъци в морския град, е „Евротекс” ЕООД.  Шест са локациите, където ще бъдат разположени метализираните контейнери.

Щадящата околната среда еко програма е част от цялостната система за сметосъбиране на територията на общината. Методът ще осигури възможност на гражданите да се освободят безвъзмездно от ненужни текстилни вещи. Идеята е да бъде овладяно разпиляването и нерегламентираното им изгаряне в града. 

Утвърдена практика е изхвърлянето на текстил в контейнерите за общи битови отпадъци или в непосредствена близост до тях. И точно поради тази причина са чести грозните гледки около съдовете за смет.
Част от събраното ще се използва в индустрията. Негодните за повторна употреба ще се предават за рециклиране.

Припомняме, че организирането на такава система за събиране на текстилни отпадъци работи и на територията на Бургас и се използва в пълния си капацитет.

В категории: Поморие , Политика