Лед скова бента в парк "Славеева река" в Айтос, но безстрашният Веселин се хвърли във водата и извади Кръста

Кметът Васил Едрев с Веселин Казаков(вдясно), спасил Богоявленския кръст в Айтос
Източник: Вестник Народен приятел

Въпреки минусовите температури, стотици дойдоха в параклиса "Св. Йоан Кръстител"


Лед скова тази година на Йордановден бента в парк "Славеева река", в който от шест години се провежда ритуала за хвърлянето на кръста - знак, че годината, че е добра и много плодородна. Веднага след като осем смелчаци скочиха за кръста в ледените води на Славеева река, времето омекна и заваля сняг.

Въпреки минусовите температури, стотици дойдоха в параклиса "Св. Йоан Кръстител" в парка за празничната Света Лигургия и Великия Богоявленски водосвет, отслужени от ставрофорен иконом Ромил Негозов. С празнична надежда за здрава година, айтозлии аплодираха най-бързия сред осмината млади мъже - 42-годишния Веселин Казаков, който само след минута вдигна кръста победоносно.



Началото на традицията за спасяването на кръста в Славеева река беше поставено година преди да бъде изграден и осветен параклиса "Св. Йоан Кръстител" в сърцето на парка. Десетилетия наред ритуалът не се извършваше, заради липса на подходящи водни пространства.

"Дай боже тази традиция да пребъдва във вековете. Да се раждат здрави е енергични айтоски дечица, които да поддържат българския дух и българщината. Бъдете живи и здрави и на Многая лета!", поздрави айтозлии о. Ромил.

Кметът Васил Едрев честити новата година и Йордановден на гражданите и имениците, и благодари на о. Ромил и на младежите за продължаването на Богоявленската традиция в Айтос. В Ентографския комплекс "Генгер" градоначалникът връчи парични награди на смелчаците, а о. Ромил освети значено на Съюза на запасните офицери и сержанти. Празникът продъължи с трапези, наздравици, дълги хора и радостни емоции от първия за тази зима сняг в Айтос.

В неделя, на 7 януари, Ивановден, айтозлии ще честват и патрония празник на храм "Св. Йоан Кръстител" със Света Литургия и благопожелания за имениците.

В категории: Айтос