#ЛятнаМагистрала 110 нови кипариса ще спират снега между Айтос и Карнобат (СНИМКИ)

Зеленият пояс с новите дръвчета ще спре снегонавяванията


Това е единственият начин този участък на аутобана да бъде използваем през зимните месеци



110 нови кипарисови дръвчета ще бъдат засадени на проблемния участък от АМ „Тракия“ между Айтос и Карнобат, видя репортер на Флагман.бг.

Те ще подменят дръвчетата, които поради метеорологичните условия изсъхнаха през последната година. Идеята е да се изгради зелен пояс, който да спира вятъра и снегонавяванията на мястото, където в края на декември през 2016 г. стана верижна катастрофа с над 50 автомобила, а след това заради мерки за сигурност при всеки сериозен снеговалеж аутобанът бе затварян, заради което получи прозвището „лятната магистрала“.



В участъка са засадени общо 300 кипариса. Поставени са и два реда бали със слама. Според специалисти това е единственият начин, за да се спрат снегонавяванията. Другият е изграждане на стена, както се прави на немските магистрали, но подобно съоръжение би струвало адски скъпо.

Още преди няколко месеца читатели на Флагман.бг сигнализираха, че част от зеления пояс е изсъхнал, но според ландшафтни архитекти тогава не е бил точният момент за засаждане на нови дръвчета.





В категории: Пътна обстановка