Личност на годината 2018: Михаил Заимов за спасяването на Южното Черноморие от екокатастрофа

Водолазът-изследовател Михаил Заимов е отличен от името на Община Созопол


Той пръв установи теча от потъналия танкер "Мопанг" и предприе спешни мерки по спиране на замърсяването 


Ако не беше Михаил Заимов е много вероятно последния летен сезон за българското Черноморие, а може би и туризма за няколко години напред, да бъде съсипан. 

Заимов е водолазът, който пръв установи мазутния теч от потъналия танкер „Мопанг”, подаде сигнал до всички възможни институции и веднага след това с група съмишленици започна да запушват изтичащото гориво от кораба. 

Направи го без да търси слава или финансови дивиденти, осъзнавайки, че съдбата не само на созополския залив, а и на българския туризъм, е в ръцете му.

Личност на годината 2018! Флагман започва приема на номинации от своите читатели, вижте какви са условията

Преди това близо месец по Южното Черноморие излизаха нефтени петна, а институциите така и не успяваха да намерят замърсителя. Адекватната реакция на Заимов помогна да се предотврати невиждана екокатастрофа, заради което той получи номинацията за класацията на Флагман.бг – „Личност на годината 2018”. Отличен бе от Община Созопол.

Михаил Заимов е вдъхновяваща личност. Представител е на рядка порода, почти изчезнали днес хора. Енциклопедист, водолаз, изследовател, а отскоро и ТВ водещ. Известен е с увлечението си по подводната фотограхия, автор е на няколко впечатляващи изложби.

Как Черно море се превърна в гробница за стотици кораби

От десетилетие изследва созополския залив, открива потънали кораби и популяризира е един скъп вид туризъм, който започва да се развива в Черно море – дайвинг туровете.  Черно море може и да няма богатството на Червено море, но привлича гмуркачите с множеството потънали кораби от първата половина на миналия век.

Първият номиниран за „Личност на годината 2018” е потомък на знатен род. Прадядо му Стоян Заимов е апостол на Априлското въстание, директор на Народната библиотека и на всички музеи в България. Дядо му ген. Владимир Заимов е герой от Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война. Майка му Клавдия е авторка на исторически изследвания, а брат му Мартин - прочут финансист, политик, понастоящем изп.директор на фонд "Джесика".

За трета поредна година Флагман.бг отличава най-достойните личности в Бургаска област, които през изминалите 12 месеца се превърнаха в пример за подражание, посветиха цялото си сърце на обществено значима кауза. Предложенията ще се приемат до 24 часа на 4 януари, а от 5 до 16 януари ще се проведе интернет гласуването, което ще е с тежест от 50 % при изчисляването на крайния резултат.

Останалите 50 % ще се оформят от вота на компетентното жури, в което са включени 5-има членове с безспорен авторитет  - от различни институции, браншове и организации. То е оглавено от  г-жа Елка Стоянова - юрист, председател на Районната избирателна комисия - в мандат, членове - зам.-областният управител проф.Севдалина Турманова, Атанас Сиреков – внук на легендарния бургаски кмет Атанас Сиреков, починал при изпълнение на служебен дълг (1936-1939), журналистът на свободна практика Божидар Божков и победителят в класацията от миналата година д-р Стилияна Томова.

Статуетката, символизираща флагман е уникална и е творба на бургаския скулптор Огнян Петков.

Тържествената церемония по награждаването на Личност на годината 2018 ще се проведе на 18-ти януари, петък,  2019 г.  в основната зала на Гранд хотел и СПА „Приморец”.

Следете Флагман.бг, за да узнаете имената на другите отличени! Процесът на номинациите все още тече, очакваме вашите предложения!

В категории: Созопол