Личност на годината: Марионела Стоянова – за безкористната й подкрепа и любов към „различните“

Тя дава живота си за хората, нуждаещи се от подкрепа, разбиране и среда, в която да се чувстват нужни и желани


Тя е сред създателите на Сдружение „Социален център“, което постигна своя най-голям успех през изминалата 2018 г.

Бургазлийката Марионела Стоянова е четвъртият номиниран в класацията на Флагман.бг за „Личност на годината 2018“. (ВИЖ НАШАТА ТЕМА В РАЗВИТИЕ)

Нейната номинация идва от авторитетна фигура на бургаската общественост - Венелин Тодоров, бивш заместник-кмет по екология, евроинтеграция и устойчиво развитие на община Бургас (1995-2007), привлякъл с компетентността си първите средства по европейски проекти в града ни.

48-годишната Марионела Стоянова е личност, ангажирана с най-чувствителната сфера в обществените отношения – работа с хора в неравностойно положение, поради здравословни причини - физически или ментални. Тя е сред учредителите на сдружение „Социален център“. От създаването му преди 7 години до днес е помогнала на десетки хора с потребност да имат по-добър живот.


Стотици се включиха в кампанията за събиране на пластмасови капачки с цел закупуване на технология за работа с компютър чрез поглед. Той вече е в Центъра и се използва от потребителите с различни увреждания

През 2018 година най-голямото постижение на Марионела и ръководената от нея организация е благотворителната кампания за събиране и предаване на пластмасови капачки за рециклиране. Благодарение на инициативата бе закупено устройство за работа с компютър чрез поглед. Софтуерът е на стойност 3 780 лв., като близо половината от средствата са събрани чрез предаване на именно на прословутите пластмасови капачки, останалата половина - от парични дарения, за които също е отделена много лична енергия от самата Марионела. Специализираният софтуер се използва от посетители на сдружение "Социален център“, общо 29 души с различни нужди потребности и за които този вид смартустройство е основното им око към развитието на реалния свят.


През лятото на 2018 г. Сдружение "Социален център" получи голямата награда - Гран при на фестивала "Несебър без граници"

Близките на Марионела я определят като най-чистия и безкористен човек на света. Тя би дала живота си за хората, на които помага, в пряк и в преносен смисъл, категоричен е Венелин Тодоров.
Марионела има сериозен принос и в личностното и професионално развитие на потребителите на Центъра. Благодарение на дейностите на сдружението хората с увреждания успяват да се социализират, дори и да се реализират в определени професии. Тя учи хора в инвалидни колички да танцуват, да се забавляват и да бъдат част от света. Именно потребителите на Центъра станаха големите победители на фестивала „Несебър без граници“ през юли м.г., в който участваха над 200 претенденти с таланти от България, Русия и Казахстан. Членовете на бургаското сдружение спечелиха най-високата оценка на журито и възхищението на публиката с изпълнение на танца „По пътя към Европа”.



Една от дейностите на Центъра е творческата работилница

Сдружението „Социален център" стартира официално на 16.12.2011 г. Членове и съучредители са хора с трайни увреждания, техни близки и професионалисти, чиито усилия са насочени към социална интеграция и подобряване качеството на живот на лицата с увреждания, живеещи на територията на община Бургас.


Потребителите на Центъра към Сдружението участват в различни мероприятия


Една от дейностите  е творческата работилница, където изработват сувенири, сред които могат да се открият и истински шедьоври. Целта е да се стигне до силните страни на всеки от творците. Не какво не могат, заради това, че имат някакво увреждане, а какво всеки един от тях може, независимо от степента и вида на увреждането. Работата в творческата работилница се редува с други дейности - организирани посещения на театрални постановки, екскурзии, срещи с личности от различни обществени сфери, с цел разширяване познанията и контактите.


Посещават музеи, прожекции, презентации на книги и изложби, спортува се, тук кипи истински живот, има съпричастност, лоялност и приятелство. Бездушието и чиновничеството са непознати




Флагман припомня, че крайният срок за прием на предложения за класацията е 5 януари т.г.

Подробности ВИЖТЕ ТУК.

Личност на годината 2018! Флагман започва приема на номинации от своите читатели, вижте какви са условията

Личност на годината 2018: Михаил Заимов за спасяването на Южното Черноморие от екокатастрофа

Личност на годината 2018: Славина Тошева, която възроди детската градина в село Черни връх след потопа

Личност на годината: адвокат Теньо Тенев, заради него вече 10 души с ампутации водят нормален живот


В категории: Животът