Майстор Стоян Мавров възроди любовта на бургазлии към домашно приготвените гозби

Гостите на "Ла Веранда" си облизват пръстите от крехкото джуланче с катрофки, домашната супичка, кюфтенцата по чирпански ...


Никога не бих сервирал нещо ако аз самият не искам да си хапна с удоволствие, заяви шеф готвачът


С домашно приготвена патица със зеле, пълнени чушки, сочни кюфтенца, печено джуланче и ред други традиционни ястия майстор Стоян бързо примами ценителите на вкусната храна в новия си ресторант "Ла Веранда".

Ресторантът бе открит само преди месец, но любителите на домашната кухня и натурални продукти бързо научиха къде е новото работно място на именития готвач. Стоян Мавров бе на чело на кулинарния екип в хотел „България“ дълги години и отдавна се е доказал като професионалист. Неговите вкусни гозби са галили небцето на политици, олигарси, поп звезди и големи имена в спорта.



В "Ла Веранда" жк Зорница до УМБАЛ-Бургас майсторът се е развихрил, както само той умее, всеки ден мисли ново меню, а гостите му си облизват пръстите всеки ден от: домашната супичка от щастлива кокошка, кюфтенцата по чирпански, уникален пастет с билки и още много други вкусотии.

Пред Флагман.бг майстор Стоян Мавров разкри някои тайни от кухнята си.

- От вашите редовни посетители научихме, че всеки ден им подготвяте различни кулинарни изкушения. Знаем, че всичко си приготвяте тук: киселото зеле, трушийките, маринованите риби. Как успявате да се справите и всеки ден менюто да бъде различно?

- Като начало ставам много рано и отивам на пазар. За да приготвяш вкусна храна, трябва да разполагаш с качествени продукти. Докато други още спинкат сладко, аз вече съм по пазари и магазини, за да сготвя нещо вкусно за обед!

- Много хора в Бургас ви познават и ценят. Някои от гостите в "Ла Веранда" са ваши почитатели от години и твърдят, че винаги ги изненадвате с нещо ново. Откъде черпите идеи и вдъхновение?

- През годините съм натрупал доста опит, но истината е, че и аз съм голям сладокусник. Никога не бих сервирал нещо, ако аз самият не искам да си го хапна с удоволствие. Просто готвя всичко като за най-близките си и често се случва впоследствие с гостите ми наистина да станем приятели.

- Във вашето меню винаги преобладават традиционните ястия. По-лесно ли се готви българска кухня от европейската или азиатската?

- Какво говориш?! Българската кухня е една от най-сложните за приготвяне. Само на боб чорбичката по манастирски колко пъти й сменям водата. То вече никой не се наема да я готви вкъщи. Бабините пълнени чушки се правят с кълцано месо, не с кайма от магазина. Дърпана баница виждали ли сте как се прави, за това се иска голям майсторлък.

- Добре, но за домашна кухня се искат и домашни продукти. Вие откъде намирате
биозеленчуците, млечни продукти и винаги прясно месо?


- Всичко си набавям от месни мандри, развъдници, изби. Ето днес например ми се обади Жоро-Каракачанина с хубавото малко магазинче. Имал страхотно шиленце. Отивам да взема плешчица и вратле и за утре ще приготвя за обед от моя уникален курбан. Така стават нещата, когато храната се приготвя според продуктите, така всичко е прясно и вкусно.

В "Ла Веранда" са се погрижили за уюта на своите гости. Старата пицария "Зорница" е преобразена. За домашната обстановка в обновената зала допринасят ретро акцентите и подредените по домашно му сувенири, подаръци, снимки и други предмети, все сантиментални спомени на майстор Стоян, събирани с години.




"Ла Веранда" е подредена така, че всеки да намери удобството, което му е необходимо - в спокоен кът за романтична вечеря или с голяма маса за делови обяд

В категории: Бургас