Марияна Николова: Диверсификацията е в основата на преговорите за намаляване на цените на руския газ

В българската делегация в Русия има разминаване за ролята на правителството за цената на руския газ


Според президента Румен Радев обаче българското правителство трябва да бъде по-активно и не толкова срамежливо по темата

Президентът Румен Радев и вицепремиерът Марияна Николова влязоха в задочен спор по време на посещението на българската делегация на Петербургския икономически форум.

След срещата с държавния глава на Русия Владимир Путин и руската делегация Радев коментира пред медиите: „България закупи 300 милиона кубически метра втечнен газ от Америка през терминал от Гърция, което е 10% от нашето потребление, и то на цена, която е по-изгодна от тръбния газ от Русия. Има голям спад на цените в Западна Европа поради възможността за диверсификация. Време е и българското правителство да бъде по-активно и не толкова срамежливо и да подходи към преговори за цената на руския газ в България”.

От своя страна вицепремиерът по демографската и икономическата политика от квотата на НФСБ Марияна Николова казва, цитирана от Nova: „Възможностите за бъдещите преговори с Русия по отношение на намаляването на цената на газа са най-вече благодарение на последователната политика на българското правителство за диверсификация на доставките на газ. Премиерът Бойко Борисов даде старт на изграждането на интерконектор с Гърция. Това е основата за преговорите с Русия за свалянето на цената на руския газ.”

Припомняме, че в българската делегация е и бургаският депутат от „БСП за България” Петър Кънев. Според неговата гледна точка Румен Радев поставил доста остро пред Путин въпроса за цената на руския газ. Президентът на Русия пък обяснил, че България може да купува газа оттам, откъде и е изгодно.


В категории: Политика