Министър Маринов за Апартаментгейт: Да изчакаме проверките, 37 души са обвинени за корупция

Всеки в държавата може да бъде проверен, каза министърът на вътрешните работи Младен Маринов. Да изчакаме проверката за Апартаментгейт, призова той


След проверката ще стане ясно как политик на заплата има пари за апартамент с ВИП асансьор, уверява той

Всеки политик може да бъде проверен от главният прокурор. Това каза в „Здравей, България“ по Нова телевизия министърът на вътрешните работи Младен Маринов.
„Всеки един сигнал се проверява, в това мога да ви уверя. С прокуратурата работим съвместно и резултатите са видими“, заяви министърът.
След като водещият го пита защо случаи като този на Цецка Цачева, Цветанов, Ангелкова и Жаблянов не са разкрити от държавни служители и по тях няма проверки и разследване, Маринов каза, че Законът за противодействие на корупцията е приет през 2018 г. Там са предвидени всички процедури като деклариране, проверка на декларациите и на свързаните лица, обясни той.
След като отново бе попитан защо не се проверяваше преди публикациите какъв е начина на придобиване на жилищата на Цветанов, Цачева, Йончева, Ангелкова и Жаблянов, министърът каза, че законът е от 1 година, а са хиляди декларациите. Всичко се проверява, подчерта той и призова да се изчакат проверките вместо да се правят внушения
„За хората, които са на държавна служба от години, е странно как политици, които уж са само на една заплата, успяват да имат средства за апартамент с ВИП асансьор. Това не получи ясен отговор“, каза водещият. 
Мисля, че ще получи след като завърши проверката, отговори министърът.
Той съобщи, че 37 души са привлечени като обвиняеми за извършени корупционни действия.
Защо сред тех няма политици от висшите етажи на властта, попита Виктор Николаев, а Маринов уточни, че сред обвиняемите има кметове и държавни служители. „Всеки в държавата може да бъде проверен. Главният прокурор може да провери всеки“, добави той.
На въпроса дали полицията ще съдейства да се влезе на терасата на Пламен Георгиев, министърът отговори, че служителите на МВР съдействат на всеки държавен орган, ако се пречи за изпълняване на задълженията по закон. 
 


В категории: Политика