Може ли пожарът в „Нотр Дам“ да запали нова религиозна война?

Според арабиста проф. Владимир Чуков последствията ще са страшни, ако се окаже, че пожарът в Нотр Дам е причинен от умишлен палеж


Иска ми се пожарът да е причинен от незагасена цигара или от късо съединение, защото ако има умишлен палеж, последствията ще са страшни, каза Владимир Чуков

Възможно ли е пожарът, който изпепели емблематичната парижка катедрала "Нотр Дам" да запали религиозна война? На този въпрос арабистът проф. Владимир Чуков и археологът проф. Николай Овчаров се опитаха да дадат отговор в студиото на „Тази сутрин“ по бТВ.
„Много ми се иска да е причинен от незагасена цигара или от късо съединени. Ако се окаже, че пожарът е умишлен, последствията ще са неприятни“, каза експертът от Института за ислямски изследвания.

Пожарът в "Нотр Дам" е частично овладян
Археологът пък каза, че катедралата е била в процес на реставрация и вероятно в нея са били складирани тонове леснозапалими материали. Ако причината не е късо съединение, вероятно огънят е пламнал от небрежност, добави той.
„На 1 декември бях в „Нотр Дам“. Връщах се от Мексико. Тогава бе втората седмица от протеста на жълтите жилетки. Тази катедрала е символ на църквата. Има и по-големи катедрали, но „Нотр Дам“ е натоварена с много история. Наполеон в възражда, за да бъде коронясан там и тази сграда става символ на империята“, заяви проф. Овчаров.

Трагедията е неописуема! "Нотр Дам" се разпада (НА ЖИВО)
„Предположения за умишлен пожар на официално ниво до този момент няма. Заради това, че пожарът се случва в първия ден на Страстната седмица в социалните мрежи обаче е пълно с подобни твърдения. Намесват се и жълтите жилетки“, каза пък проф. Чуков.
Овчаров пък припомни, че през 19 век е имало подобен пожар и добави, че от оригиналната конструкция на сградата е останало малко. След една година „Нотр Дам“ ще си бъде във вида, в който бе преди пожара, прогнозира той.


В категории: Животът