Най-непопулярните кандидати за евродепутати на преминалите избори

Лидерът Камен Горанов (горе) взима само 8 преференции, Георги Стоичков, Лъчезар Алексиев и Венера Анастасова (долу, отляво надясно) също са на дъното


Шампиони с най-малко преференции са Камен Горанов от Движение "Заедно" и Синан Гаваз от ДОСТ

Мария Габриел от ГЕРБ и Елена Йончева от БСП са шампионите по преференции на преминалите евроизбори. Те са получили най-голям абсолютен брой лични предпочитания, което е нормално предвид факта, че техните формации получиха най-много гласове. Габриел и Йончева водиха и своите листи, а личният им вот е почти равен – съответно 82 536 срещу 82 009 преференции.

Кои обаче са от другата страна на класацията – т.е. на дъното й?

Справка в сайта на ЦИК показва, че шампионът отдолу нагоре е г-н Камен Горанов – 14-и в листата на Движение „Заедно“. Той е получил скромните 8 преференции.

Втори отзад напред пък е Синан Гаваз от партията на Лютви Местан – ДОСТ.

Гаваз е бил предпочетен лично от само 10 човека. Той е толкова анонимен, че се оказа невъзможно намирането на негова снимка в сайта на партията.

Трима си делят третото място в непрестижната класация. С по 22 преференциални гласа са Георги Стоичков от партия „Волт“, както и Венера Анастасова и Лъчезар Алексиев от „Възход“.

Любопитен момент с преференциите има и при Движение „Презареди България“ на Николай Бареков.

Там кандидатите са двама – бившият депутат от „Патриотичния фронт“ Димитър Байрактаров, както и досегашният евродепутат Бареков.

„Презареди България“ взима скромните 3907 гласа или 0,2% от вота на българите.

Байрактаров обаче надминава новия си лидер Бареков с три пъти повече преференции – 689 срещу 202.


В категории: Евроизбори'2019