Не 450 хил.лева, а 5,2 млн.лева ще струва измерването на въздуха в Бургас

В Бургас има мобилна станция, измерваща чистотата на въздуха по 8 показателя, както и две стационарни станции. Нови пет, както се искаше, трудно ще се закупят


Две фирми са подали оферти по обществената поръчка, заради баснословните цени процедурата е прекратена

Не 450 хил.лева, както първоначално се смяташе, а минимум 5,2 млн.лева ще струва ангажирането на международна лаборатория, която да извършва непрекъснат мониторинг на атмосферния въздух в Бургас. Това е причината обществената поръчка на администрацията да бъде прекратена, става ясно от писмо на зам.-кмета по екология и европейски политики Руска Бояджиева до Общинския съвет в Бургас.

По процедурата оферти са подали две международни фирми „Орион Инвайърмент“ ООД София и „Лабексперт“ ООД.

Първата фирма поема ангажимент да извърши услугата за 5,25 млн.лева с ДДС, а втората – космическата стойност от 12, 28 млн.бева.

Общинският съвет в края на миналата година гласува бюджет от 450 хил.лева, което е 10 пъти под едната оферта и 25 пъти – под тази на другата фирма. Плановете бяха за наемането на техника, която да измерва въздуха на пет нови точки.

Общината има мобилна станция, която бе закупена през 2011 година и измерва набор от осем замърсители на атмосферния въздух. Тогава тя струваше 350 хил.лева, а сервизното й обслужване и доставката на консумативи на годишна база е около 50 хил.лева.

В момента освен мобилната станция има и две стационарни точки за измерване на въздуха в Бургас.

Средства в бюджета за новите станции няма, а и Общинският съвет няма право да поеме дългосрочен дълг, защото остава по-малко от половин година до края на мандата му.


В категории: Бургас