Не е грешка, че първи обявих кандидатурата си за нов мандат. Пресякох лъжите на опонентите ми, твърдящи, че се оттеглям

Кметът на Созопол Панайот Рейзи се е запътил към четвърти мандат като кмет


Мисля, че аз ще бъда подкрепен от ГЕРБ, но ако това не се случи, няма пречка да се кандидатирам отново и пак да спечеля


Репортер на Флагман.бг разговаря с кмета на Созопол Панайот Рейзи минути след приемането на бюджета на Общината в петък. Горещата тема в онзи момент бе предстоящите проверки за законността на строежите по Южното Черноморие. Логично разговорът ни започна с тази тема, а след това Панайот Рейзи откровено говори и за предстоящите местни избори.

-Г-н Рейзи, открихте общинската сесия с новината, че инвеститорът на къмпинг градина „Дюни” АД, е изтеглил проекта си за изграждане на ресторант. Какво доведе до това решение?

-Инвеститорът е преценил, предполагам, не съм разговарял с него, че на този етап няма да реализира проекта. Изненадвам се, че даже и документите си е изтеглил, а с това утре ще трябва да започне от „А” и „Б”, ако иска да строи. За мен всичко му е законно, направена е екологична оценка, преминал е цялата процедура и сега си оттегля проекта. Но така е решил – така е направил. Той си знае, може би е смята да преработи проекта. Неговият бе на много сериозна стойност, искаше да направи луксозен ресторант, който е виждал на някой от гръцките острови. Проектантът му беше чужденец.

- Прави впечатление, че зачестяват сигналите за строителство в Община Созопол. Вие как си го обяснявате?

- За мен нещата са следните: С всичките промени на законите във времето, много голяма част от инвеститорите дълго време си преработваха проектите, актуализираха ги, за да отговарят на изискванията, имаха партньор, в следващия момент той си тръгваше. А на въпроса ви защо сега се строи: Защото сега е дошъл моментът. Единственото нещо заради, което съм доволен е, че нашата община има Общ устройствен план(ОУП). В момента повечето от проблемите са стари ПУП-ове, които са направени преди 2007 година, ПУП-ове, които са влезли в сила, не са променяни, техните параметри са едни, а ние имаме други показатели в ОУП. В тази връзка категорично заявявам, че презастрояване и високо строителство от 10 метра за кота корниз няма да има! Всичко друго е популизъм и откровени лъжи. Обвиняват ни, че леем бетон, но в България къщи се строят от бетон, не се строят нито от дърво, нито от пластмаса. В момента на нас ни е много лесно – дойде даден инвеститор, покажем му ОУП, пращаме го в РИОСВ, за да си провери дали има дюни, защото това е друг проблем.

-Изчезнал ли е парцелът на Община Созопол в проекта „Алепу”?

-Няма такова нещо. Там имаме един имот, който се намира от страната на блатото, но всичко друго е частна собственост. Преди много време се направи акционерно дружество, в което общината влезе с апортна вноска земя, но това нито е плаж, нито е защитена територия, а земеделска земя. Във времето общината прецени, че не може повече да чака, направи си оценка на земята и я продаде.

-Кога продадохте тази земя?

-Преди много време. Акционерното дружество бе направено 2006-2007 година, а през 2008 или 2009 имаше решение на Общинския съвет за продажба на парцела.

-Днес се гласува и бюджета на Община Созопол, а опозицията ви обвини, че сте забавили част от проектите, като автогарата, например.

-Когато изтеглихме заема ние трябваше да преценим кои са важните обекти за общината, които да осигурят някаква възвращаемост или качествено да променят живота на нашите съграждани. Преценихме, че важна цел е да сменим цялото улично осветление, защото това е изключително важно и проектът ще си върне парите от икономията на електроенергията. По отношение на автогарата се сблъскахме с доста проблеми. Изчисленията ни показаха, че инвестицията е много голяма и трябва да търсим други варианти. Според мен е по-добре да направим публично-частно партньорство. Ще търсим фирми, които са готови да вложат средства в изграждането на една модерна автогара.

-Има ли интерес от страна на бизнеса?

-Преди време имаше. Знаете много добре,че подобни проекти с публично-частно партньорство са изпълнявани на много неща. По отношение на поликлиниката – това е един изцяло социален проект. Прецених, че трябва да направим проекта, има издадено разрешение за строеж, разговаряме с инвеститори и се надявам до края на годината да направим първа копка.

-Какво визирате: че ще търсите публично-частно партньорство ли?

-Не, там предаваме имота с проекта и получаваме 22-23 % от самата сграда. Примерно – кабинетите за джипитата. Наскоро при мен дойде израелска компания, предоставих им проекта, но още нямам отговор. При всички положения търсим подходящ партньор. Преди време имаше интерес и от една българска компания, но впоследствие те се отказаха.

-Какви са акцентите в строителната ви програма за 2019 година?

-Тази година ще наблегнем на инфраструктурните проекти. Имаме в момента спечелен проект за подземната инфраструктура на село Крушевец и село Росен. Смятаме да направим две спортни площадки – едната в Атия, другата в с.Росен, да довършим уличното осветление, да изградим детска градина в с.Равадиново. Всеки момент чакаме да получим финансиране за ремонта на улиците в кв.Мисаря, които ще свържат квартала със Созопол. Ще асфалтираме на Буджака, ще правим доста тротоари.

-Отчитате ли като грешка, че първи от кметовете в Бургаска област обявихте, че ще се кандидатирате за нов мандат?

-Не, напротив! Казах го, защото ми омръзна да злоупотребяват с думите ми. При мен пристигаха различни хора, които ме питаха вярно ли е че няма да се кандидатирам. Реших, че няма смисъл опонентите ми да вървят и лъжат хората. Заради това излязох и казах. Бях принуден от обстоятелствата да го направя.



-Преди няколко месеца в видяхме ви да разговаряте неформално с премиера Бойко Борисов и кмета на Бургас и зам.-председател на ГЕРБ Димитър Николов на яхтеното пристанище в Созопол. Получихте ли тогава уверение, че партията ще застане зад вашата кандидатура?

-На този етап не е ставало дума за кандидатура. Аз мисля, че ще бъда кандидат за кмет на ГЕРБ, в крайна сметка съм председател на структурата в Созопол, а ГЕРБ, както всяка партия всичко тръгва отдолу нагоре. Лично аз смятам, че се справям добре с моята работа, резултатите, които съм показал по време на всички избори са добри за работата и се надявам да бъде подкрепен. Но ако в крайна сметка се случи нещо друго, мен това не ми пречи пак да се кандидатирам, и пак да ги спечеля. Разбира се, че искам да бъда кандидат на ГЕРБ, защото съм дясноскроен човек.

-В тази връзка усещате ли подкрепата на премиера?

-В лицето на Бойко Борисов виждам подкрепа, винаги съм получавал помощ и се надявам да бъда кандидатът на ГЕРБ.

В категории: Созопол , Политика