Не ГЕРБ разби институциите, а действията на определени хора

Партията ГЕРБ задуши сдружението ГЕРБ. Нещо повече - използва го в разрез с Конституцията за политически събития, казва Душана Здравкова


Хората в правителствата на Борисов са безлични, Томислав Дончев е изключение, казва първият председател на сдружението „Граждани за европейско развитие на България”

Душана Здравкова е родена през 1953 г. в Оризаре. Завършила е право в Софийския университет. Тя е първият председател на сдружението „Граждани за европейско развитие на България”, учредено през март 2006 г. То е основата за създаването на партия ГЕРБ. Здравкова става евродепутат от формацията на Бойко Борисов в периода 2007 – 2009 г. Впоследствие обаче тя на практика излиза от политиката.

 

- Г-жо Здравкова, Вие сте сред основоположниците на ГЕРБ, но била ли сте член на партията или сте била само в сдружението?

- Аз никога не съм била член не само на политическа партия ГЕРБ, но и на която и друга партия. Участвала съм само и единствено в граждански сдружения, какъвто беше случаят и с „Граждани за европейско развитие на България”, каквото е цялото наименование. Да, на това сдружение съм от създателите, даже на самото наименование.

- Така или иначе това все пак беше предшественикът на партията…

- Не! Нека да уточним и това! Идеята беше да се търси една много широка гражданска подкрепа, да се използва в най-добрия смисъл гражданската енергия на хората. И неслучайно сдружението носи това име. То не е лозунг. Името е наистина плод на дълбоко осмисляне на това, какво искаме, защото тогава беше периодът преди приемането на България в Европейския съюз –  беше март 2006 г. Идеята беше гражданите да бъдат опора и създатели на идеи, как да се развива България в своята европейска битност. Партията да бъде, така да се каже, един механизъм за превръщане на политиките в реални законодателни решения.

- Сдружението все още съществува и доколкото се сещам председател е Йорданка Фандъкова, нали така?

- На едно, бих го нарекла, позорно Общо събрание бяха допуснати много незаконосъобразни действия. Беше намален срокът на мандата на Управителния съвет, след което се оказа, че всъщност само аз не фигурирам в новия Управителен съвет. А останаха други хора като Красимир Велчев и Цветанов. Аз обжалвах това решение на Общото събрание в съда и съдът много удобно прекрати производството по делото – един ден след като ГЕРБ спечелиха изборите, без всъщност да се произнесе има ли или не допуснати процедурни нарушения.. Тогава бяха внесени документи в съда, за които твърдя, че би трябвало да носят моя подпис, но това не бе така. Представено е едно копие от протокол от Общо събрание, забележете, което носи инициали Ц.Ц. Кой точно е с тези инициали, не бих могла да кажа, защото най-малко двама човека в ГЕРБ са с тези инициали. По този начин започнаха да се изкривяват нещата.

- Вие тогава не усетихте ли с какви хора се обвързвате – Бойко Борисов, Цветан Цветанов? Профилът е ясен. Защо имахте доверие на тези хора?

- Много пъти са ми задавали този въпрос, включително и сега, когато публикувах мнение във „Фейсбук” по повод 13 години от създаване на сдружението. Като председател на окръжен съд- Варна имах обща работа с Бойко Борисов в качеството му на главен секретар на МВР. Започнахме с едни проекти за електронно правосъдие и за електронно правителство, за връзка между община, съд, РДВР...  Тогава еврокомисарят по присъединяването Гюнтер Ферхойген в специално интервю заяви, че това е успешният път на България към Европа. Т.е. нас ни събра работата. Аз познавах само Бойко Борисов при създаването на сдружението.

- Той е вече три мандата премиер. От дистанцията на времето какво мислите за него?

- Няма значение, какво аз или някой друг мисли за него. Важно е какви са видимите резултати – един израз, използван в ГЕРБ. Важно е какво е усещането на хората.

- Усещането е индивидуално.

- Не е индивидуално усещане, защото виждате какво става в обществото. Виждате липсата на усещане за държавност.

- ГЕРБ обаче продължава да е партията с най-голямо доверие.

- Аз не съм и социолог и не мога да кажа, но вижте, че има срив в самото управление, държавни органи например, не смеят да кажат, дали един строеж е законен или незаконен; полиция, институции, всичко е парализирано и работи със съобразяване със силните на деня. Вижте и какво става в Народното събрание – един народен представител си позволява вчера от трибуната да си служи с псувни и с цинизми. И, представете си, залата го аплодира. Това са важните неща, които се случват в държавата и които отвращават хората.

- Коя е тогава историческата вина на ГЕРБ в този вече почти 10-годишен период на управление? Това, че разбиха институциите ли? Това ли казвате?

- Това е много глобален въпрос, а аз съм човек, който мисли в по-конкретни измерения. Аз не мисля, че самата политическа партия е разбила институциите, а действията на определени хора, които не са достатъчни професионалисти в дадената област. Които нямат съответното образование,

- Защо Бойко Борисов предпочита за свои скрити партньори икономическите кръгове около ДПС, а не си взаимодейства с радетелите за съдебна реформа, примерно? Как си го обяснявате?

- Аз не мога да давам подобни обяснения. Ние сме говорили за съдебна реформа, още когато създавахме сдружението. Правили сме няколко кръгли маси на тази тема. След това, докато бях в Европейския парламент, когато бях заместник-председател на Комисията по конституционни въпроси, ние бяхме отворили дебата даже за нов конституционен модел. Дискусии имаше и в Народното събрание, но след това тези неща се забравиха и някак си оттекоха във времето. Имам чувството, че има страх да се правят реформи в съдебната система!

- Срам ли Ви е, че сте била част от ГЕРБ, или сте изкупила тази вина?

- Не мисля, че имам вина. Нека да правим разлика – ГЕРБ е политическа партия, а „Граждани за европейско развитие на България” е името на сдружението и си остава там, където и доколкото имаше гражданско общество и граждански заряд. Нека хората преценят докъде е моята вина и отговорност. Аз съм готова да я нося за този период – от 2006 до 2009 г., но на практика от 2008 г. не съм взаимодействала с никого от партията. Колкото и грубо да звучи, но партията просто задуши сдружението. И  нещо повече - използва го в разрез с Конституцията за политически събития.

- Сега ще оцелее ли партията след кризата покрай „апартаментгейт”?

- Попитайте партийните функционери за това. Аз съм човек на гражданското общество и на гражданските идеи. Бих искала да се възроди зарядът на сдружението от 2006 г. Но виждате, че всеки ден излиза нов скандал и се оказва, че много хора са използвали властта за лично облагодeтелстване.

- Ако в България имаше истинска демокрация, какво би било мястото на Бойко Борисов в обществото? Или по-точно на хората с неговия профил?

- Аз не съм профайлър, не съм и политолог, нито социолог. Не бих могла да кажа. За мен тогава, в качеството му на главен секретар, ние започнахме добри неща. В това съм категорична.

- А като премиер как се справя, каква Ви е оценката? Три мандата е вече - не може да нямате мнение.

- Аз не бих дала оценка само на самия Борисов, защото Министерският съвет е един колективен орган. Той е пръв между равни.

- И какво Ви е мнението за правителствата му?

- Хората с тяхната безличност, с изключение на един или двама, направиха така, че Министерски съвет да звучи наистина като едноличен орган. Всички да чакат някаква последна дума от „бащицата“.Е, това няма много общо с демокрацията, нали?

- Кои един-двама имате предвид?

- Това е много субективно, но един Томислав Дончев например, когото познавам от години, преди да е бил в ГЕРБ. Но аз не съм вътре в нещата, не бих могла да кажа. Аз виждам резултатите. Всички ние ги виждаме.

- На изборите гласувате ли?

- Да, гласувам.

- А за ГЕРБ гласувате ли?

- Няма как да ви кажа, все пак по Конституция имам определени права.

- Ваше право е да споделите, или не. Просто е любопитно.

- Аз ще ви кажа за кого бих гласувала, защото тези избори са наистина много важни. Това го казвам не като клише, а с цялата си наистина вътрешна убеденост, с целия си опит, който имам в Европейския парламент. Европа сега е много, много по-различна и там трябва да отидат хора, които знаят за какво отиват. Не такива, които са посочени от партийни функционери. Няма място за такива! Има място за граждани с висок професионализъм, висок морал, с много ясна ориентация какво трябва да се случи в Европа. Бих гласувала за кандидат, който е издигнат от гражданите, не от политическите партии.

- Елена Йончева е гражданска квота.

- Не, не. Говоря за истински граждански… Елена Йончева е кандидат на политическа партия. Когато една политическа партия застане зад една личност, това вече я прави партийна кандидатура. Аз смятам, че гражданите имат място да посочат свой кандидат, без някой партиен функционер да им бъде ментор. Защото в случая ментор е Корнелия Нинова. Аз не искам партиен функционер да ми бъде ментор.

- Т.е. бихте гласували за независими кандидати – които не са излъчени от партии?

- Да, определено.