Нено Димов и Димитър Николов си стиснаха ръцете: Бургас, Несебър и Поморие ще произвеждат ток от биогазове

Димитър Николов и Нено Димов на церемонията по подписване на договора


Подписан е договорът за изграждане на анаеробна инсталация




Бургас, Поморие и Несебър ще произвеждат ток от биогазове.
Министърът на околна среда и водите подписа договор за изграждане на анаеробна инсталация за разделно събрани биоразградими отпадъци на територията на регион Бургас, съобщиха от ековедомството.

Целта на проекта е осигуряване на инфраструктура и система за разделно събиране на биоразградими битови отпадъци в общините Бургас, Несебър и Поморие.

Съоръжението е с капацитет за рециклиране 30 652 тона годишно. Общият размер на инвестицията е над 37,4 млн. лв. Оперативна програма „Околна среда 2014-2020“ осигурява безвъзмездна финансова помощ в размер на 29,4 млн. лв. Срокът за изпълнение на проекта е 48 месеца.
От информацията не става ясно откъде ще бъдат доплатени 8-те милиона лева за изграждане на инсталацията. Вероятно това ще стане при съфинансиране от трите общини – Бургас, Несебър и Поморие.


От снимка на сайта на Оперативна програма „Околна среда” (ОПОС) става ясно, че на подписването на договора е присъствал и кметът на Бургас Димитър Николов. На фотоса се вижда, че той се здрависва с министъра на околната среда Нено Димов.

Министър Димов е подписал договор за анаеробна инсталация за разделно събрани биоразградими отпадъци и с общините Благоевград, Симитли, Бобошево, Кочериново и Рила.
Церемониите по подписването с Бургас и Благоевград се състояли по време на Годишното информационно събитие на ОПОС, на което е бил представен напредъкът на оперативната програма за 2018 г.

Преди няколко месеца зам.-кметът на Бургас Руска Бояджиева анонсира проекта за региона.

По повод развитието по казуса „Флагман” поиска повече информация от Община Бургас.
Оттам съобщиха следното: Проектът предвижда изграждане на анаеробна инсталация за 30 652 т./г. биоразградими отпадъци, компостираща инсталация за остатъчния продукт, когенерационен модул за превръщане на биогаза в електрическа енергия.
Проектът предлага интегриран подход в управлението на отпадъците и прилага мерки, които са от по-висок ред в йерархията за управление на отпадъците.

С този проект отново ще се приложи опитът за работа в партньорство между общините Бургас, Несебър и Поморие. Този опит е от изключителна важност поради факта, че след 2020 г. ще се финансират предимно проекти на регионален принцип и опитът и готовността да се работи в партньорството ще ни даде известно предимство.

Ангажиментът до 31 декември 2020 г. да бъдат разделно събрани и оползотворени  не по-малко от 50 на сто от количеството на битовите биоотпадъци,  а  до 31 декември 2025 г. - не по-малко от 70 на сто от количеството на битовите биоотпадъци, изисква спешни мерки за изграждане на специфична инфраструктура.

Предстои период на съвместно възлагане, изграждане и експлоатация на анаеробната инсталация и също така да бъдат убедени гражданите и фирмите в целесъобразността на разделното събиране на отпадъци.

В категории: Бургас