Няма да се разпадне идеята – Св. Кирик ще стане остров на изкуствата и наистина ще го направим с Лувъра

Това означава и културен туризъм, това означава и икономика, това означава много неща, казва Боил Банов за созополския проект


За Бургаската опера най-важно е да оправим филхармоничната сцена, градът заслужава и една хубава концертна зала, казва министърът на културата


Наскоро министърът на културата Боил Банов обяви, че се работи активно със световно известния френски музей Лувъра по проект – о. Свети Кирик в Созопол да стане остров на изкуствата. Местните хора обаче имат съмнения, че това ще се случи.
„Идеята стои отдавна, дано се реализира, чакаме го с нетърпение“, казва кметът Панайот Рейзи.
По този повод „Флагман“ спря Боил Банов за блиц интервю след последния парламентарен контрол.

- Г-н министър, хората в Созопол имат съмнения, че ще се реализира наскоро обявеният от Вас проект - Свети Кирик да стане остров на изкуствата. Да не се разпадне идеята? 
- Не, няма да се разпадне идеята.

- И Св. Кирик ще стане остров на изкуствата?
- Ще стане, да. Ще стане и то наистина заедно с Лувъра.

- Колко ще струва на българската държава?
- Ще видим колко ще струва и дали ще плаща българската държава. Ще търсим и проекти да го правим. Ако трябва, и външно финансиране. Важното е да се направи нещо, което наистина да бъде притегателен център за хората на културата и изкуството от цял свят, да направим нещо уникално. Това означава и културен туризъм, това означава и икономика, това означава много неща.

- Лувъра ще участва ли със свои средства?
- Договаряме се в момента. Със сигурност Лувъра ще участва на всички нива – с проекти, с това, което има като потенциал, вероятно и с пари. Заедно вървим в това, наистина да направим нещо качествено, нещо сериозно, устойчиво във времето, което да привлича на само туристи, но и много хора от света – любители на изкуствата и професионалисти, в България.

- Кога очаквате да стане?
- Ние работим много активно за това, така че подписваме си споразуменията с французите, търсиме източници на финансиране и се надявам, че... всъщност правим, сериозни стъпки в посока на реализация. 

- За Бургаската опера нещо да кажете? Как се представя?
- Бургаската опера е една сериозна опера, добре водена. Тя има своите трудности, но тя е наложена в годините в българското културно пространство. Най-важното е догодина да завършат там избора на изпълнител и да оправиме филхармоничната сцена. Това ще бъде още една опция за културата на Бургас. Бургас заслужава и една хубава концертна зала.

В категории: Созопол