Нямам притеснения от конкуренти за кметския стол в Община Приморско

На това място край Китен д-р Германов даде вчера старт на инвестиционен проект за 22 млн.лв., който ще дръпне туризма напред


Партията ще реши дали ще съм кандидат за следващ мандат,  оставям финансово стабилна община и съм спокоен за съгражданите си




След брифинга по повод старта на проекта по разширението и модернизацията на ПСОВ-Китен, кметът отговори на въпроси на журналисти, свързани  с политиката и предстоящите местни избори. 

Приморско направи първа копка по инвестиционен проект във водния сектор за 22 млн.лв. (СНИМКИ)



-Г-н Германов, новото водопречистващо съоръжение за 55 хил.еквивалент жители, което ще се изгражда на територията на ПСОВ-Китен и трябва да бъде пуснато в експлоатация в края на 2019 г. , ще поеме ли отпадни води и от съседни общини?

-Пречиствателната станция, която и в момента работи с много добри показатели на пречистената вода, е изградена през 1974 година, а през 1980 година е въведена в експлоатация.  Но лятно време тя няма необходимия капацитет да поеме увеличения брой туристи. Това е причината, поради която ние стартирахме процедурата по изготвяне и кандидатстване за този проект. Тази пречиствателна станция обработва отпадните води от Приморско и Китен, само от тези два града, които са в рамките на община Приморско и бъдещото съоръжение ще е предназначено за тях – ние имаме потребност  поради огромния брой туристи лятно време.

- Има опасения, че химически пречистената вода, с този голям дебит, стигайки до блатото и до реката, ще застраши екосистемите.

-Този проект не е единствено и само разширение на капацитета на сега работещата станция, той е надграждане и модернизация, включително отстраняване на азот и фосфор - постигане на показатели, които позволяват безпроблемното заустване в приемник като тип река, без да се нарушава качеството на водата. Лятно време, след  края на юли и средата на август, се появяват снимки на умрели риби в Дяволска река.  Причината не е, че се вливат води, които не са качествено пречистени от пречиствателна станция Китен, а в това, че там няма отток. Високите температури водят до разграждане на биологична материя, поради недостиг на кислород.  Водата, която ще излиза от пречиствателната станция, реално ще подобри качеството на водата в реката и това е гарантирано от ВиК-Бургас, от изпълителния директор инж. Ганчо Тенев.

- Г-н кмете, привличането на сума от 22 млн.лв. за този сериозен инвестиционен проект във водния сектор, която ще се усвои до края на 2019 г. е  заслуга на местната власт. Кой помогна в правителството?

-Договорът  бе подписан през януари  2017 година, когато правителството на ГЕРБ бе в оставка. Въпреки това екоминистър Ивелина Василева, която два месеца по-късно се върна в парламента като наш народен представител, пое сериозен ангажимент и придвижи процедурата, за което спецално й благодаря от името на моите съграждани и бизнеса, затова, че доведе този проект до успешния старт на физическото му изпълнение. Сега остава да съблюдаваме стриктно изпълнението на строителните дейности. Да, сложен, мащабен проект, надявам се, че и ВиК дружеството ще работи във взаимодействие с Общината, ще помагат и другите институции. Ще се изисква да не се прекъсва експлоатацията на съоръжението, докато текат ремонтните дейности. 
(На това място кметът дава думата на г-жа Ивелина Василева: Това е един от последните договори, които се изпълняват от  общините като бенифициенти по оперативната програма „Околна среда”. Вече подходът е изцяло променен, оттук нататък ВиК дрижествата ще изпълняват проектите, те ще бъдат много по-мащабни, ще обхващат територията на целите области. На територията на област Бургас се подготвя най-големият проект на територията на цяла България  от ВиК дружеството,  нека му пожелаем успех. Мащабът е от порядъка на 350 млн. лв. С много обекти, които ще се изпълняват паралелно. Наистина голямо предизвикателство.  Убедена  съм, че и опитът на общините, който беше придобит през годините и тяхното активно участие в изпълнението на този проект като партньори на ВиК дружеството, ще доведат нещата до успешен край. Пожелавам го, защото наистина предизвикателството е огромно. )


На прескоференцията присъства и ексминистърът на екологията Ивелина Василева (вдясно)

-Виждамe и областният председател на ГЕРБ Димитър Бойчев сред гражданите в залата. Нормално е да питаме дали управляващата партия вижда  реална опозиция в Община Приморско предвид приближаващите избори. Готвите ли се за трети мандат?

- Дали има реална опозиция аз не бих се наел да давам публична преценка, трябва да питате опозицията. По отношение на това дали имам притеснение относно кандидатури на други желаещи за кмет на Община Приморско, мога спокойно да кажа – не, нямам притеснения, защото моят принцип на работа и този на администрацията, с която работя, е един – да се свърша работата.

- Давате пресконференция пред обществеността, което прилича и на своебразен отчет на свършеното.

-Това, което правим в момента, не го правим политически от януари месец 2019 година, защото ни беше адски трудно да финализираме именно този проект, по този начин. Някои хора виждат политика, затова, че стартираме проекти в началото на годината, но просто това е стечение на обстоятелствата.

- След два мандата, да очакваме ли отново да ви видим на изборите наесен? В каква кондиция сте?
Дотук ясен сигнал за следващ мандат в Бургаска област дадоха кметовете на Несебър Николай Димитров и на Созопол Панайот Рейзи.


-По отношение на кандидатурата ми:  към този момент не е обявена кандидатура от страна на политическа партия ГЕРБ  за Община Приморско. В този смисъл аз изпълнявам задълженията си до края на мандата ми. А какво ще стане после, е друг въпрос.

- Кое е най-важното, което свършихте за своите съграждани?

- Първото и основното: постигнатата през втория мандат финансова стабилност на Община Приморско. Аз мисля,  че това е най-важното. Парите, които идват от различни източници – привлечените от успешни проекти евросредства, директно предоставени чрез решение на Министерски съвет, или по друг начин, пълнейки хазната ни.  Те са добре инвестирани, по правилния начин, с добавената стойност. Това е нашата цел, трудно ще изброя всичко - музеите, Северния плаж, централната градска част - не просто реализирани проекти, а проекти, които имат смисъл, устойчивост, ефективност. Ние инвестираме  и собствени средства. Данъците и таксите, които плащат хората, се връщат при тях чрез подобрената инфраструктура и с дейности, свързани със социалната сфера, културен и спортен живот, образование. Ние имаме 5 общински спортни клуба, където нашите деца спортуват активно и не плащат. Всички културни дейности, които са на територията на общината, в различните населени места, през читалищната дейност, са безплатни за гражданите или срещу минимална цена. Същото се отнася и за социалната ни дейност.

- А бизнесът? Хората, заети в частния сектор и плащащи данъци са важен фактор.

- Административните мерки са доста твърди, но за да има приходи, които да се инвестират, трябва да има постъпления. Аз съм на това мнение и знам, че бизнесът, който работи на територията на Приморско, пък и хората, виждат къде отиват парите им и  това им дава спокойствието, също и усещане за справедливост. Преди броени седмици Община Приморско спечели три от годишните награди на Министерството на туризма. Общината стана Община за 2018 година за морски туризъм. И проектът, който обсъждаме в момента, е поредно усилие за това да се подобрява ежедневният стандарт, да се предлагат по-комфортни условия за посетителите и туристите и разбира се да се опазва уникалната природа на Приморско. Това е Общината, която е с най-висок процент на защитени територии и защитени зони  - 47% от площта  е защитена, но въпреки това доказваме, че могат да съжителстват  грижата за природата и развитието на икономиката.

- С какъв бюджет ще посрещнете 2019-та?

-Още не е внесен в ОбС. Мога да ви кажа параметрите - 21-22 милиона. Ще бъде повторение на предходния бюджет с малко завишение заради предходен остатък, пак ще повторя: Общината е финансово стабилна.

-Основното, от което се вълнуват гражданите са местните данъци и такси, очертава ли се завишение?

-Не. Когато има висока степен на събираемост на средства, не е необходимо да взимаме повече пари. Какъв е смисълът?! В края на крайщата необходимо  е да има оборотни пари, защото когато Общината инвестира и бизнесът инвестира, тогава се получава всичко, което ни е нужно за просперитет. Към настоящия момент, за тази финансова година, завишаване на данъците няма да има.

Използвани са въпроси и на други медии

В категории: Приморско