Нинова клъвна Бойко Борисов: Харчи с джипа си чужди пари, да оставим лакърдиите на премиера

"Нека оставим вицовете и лакърдиите на премиера, а ние като разумни хора с истински аргументи да намерим решението на тези проблеми", призова Нинова колегите си в парламента


БСП предлага  пакет законодателни мерки за борба с бедността, неравенствата и демографската катастрофа

„Вчера чухме от бившия член на Българската комунистическа партия Бойко Методиев Борисов, че социалистите много обичат да харчат чужди пари. Да му кажа, че и тези пари, които харчи през прозореца на джипа си, извън бюджета, не са негови. Те са чужди, защото са на целия български народ.” Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова на брифинг в парламента. Думите й явно са предизвикани от снощната реч на премиера пред КРИБ.

През последните седмици премиерът Бойко Борисов обикаля страната, управлявайки мощен джип, което се пуска на живо във „Фейсбук”-профила му. Днес опонентката му Нинова анонсира внасянето на пакет от законопроекти от групата на „БСП за България”, свързани с бедността, неравенствата и демографската катастрофа.

„Призоваваме другите политически партии в парламента към разумен разговор, с аргументи, за истинска политика по най-болезнената тема в България – бедност, неравенства и демографска катастрофа. Нека оставим вицовете и лакърдиите на премиера, но нека ние, като разумни хора, да седнем и с истински аргументи да намерим решението на тези проблеми. Обръщам се към колегите, които до края на седмицата ще имат тези законопроекти на бюрата си, да ги разгледат и ги каним на разговор по тези въпроси", каза още Корнелия Нинова. 

Тя призна, че внасят предложенията си „може би за трети път”. Тома Биков от ГЕРБ след това изкоментира, че е несериозно БСП постоянно да внасят едни и същи законопроекти. 
На брифинга си Корнелия Нинова заяви още, че през последната година на няколко пъти се увеличавали цените на тока, парното, водата, инфлацията растяла, а близо 2 милиона души живеели под прага на бедността. 
„Ето защо от днес започваме със следните законодателни инициативи. Първо, внасяме за пореден път предложение за намаляване на ДДС на мляко, месо, брашно и продукти от брашно на 5%. Данъчни облекчения за млади семейства с деца, които са работили последните години, внасяли са си осигуровките. С предложението, което правим, у тях ще остане в повече доход от 600 лв. годишно. Отново внасяме преизчисляване на всички пенсии и увеличаване на социалните помощи за енергийно бедните заради очакваното увеличение от 1 юли отново на ток, парно и топла вода. Последователни сме в политиката чрез нашите законодателни инициативи да помагаме на най-уязвимите групи и по най-наболелите проблеми – демографска катастрофа, бедност и неравенства”, каза още председателят на БСП в оставка. 

Тя разкритикува Бойко Борисов заради упреците му, че това е популизъм. 
Нинова попита кога канцлерът на Германия Ангела Меркел е станала социалист-популист, който харчи чужди пари? 
„В Германия има диференциран ДДС на храни, книги и медицински услуги. Кога точно колегите му от ЕНП в Австрия, които управляваха страната, са станали и те социалисти-популисти, тъй като и там имаме намален ДДС? Или г-н Орбан в Унгария, където има 5% ДДС върху лекарствата. Ако слушаме логиката на Борисов, цяла Европа се управлява от социалисти-популисти, които провеждат невъзможна политика чрез намаляване на ДДС”, добави Корнелия Нинова.

Според думите на премиера икономиката се развива възходящо, има приходи в бюджета от спряната контрабанда, има излишък – по последни данни 2,6 млрд. лв. Това са пари, изработени от всички български граждани, и смятаме, че е абсолютно нормално да стигнат до тях, най-вече чрез политика по доходите, заяви още Нинова. 

Тома Биков от ГЕРБ след това коментира в кулоарите на парламента, че първо следва да се запознаят с предложенията на БСП, за да коментират по същество. 
Според него обаче политиката на държавата следва да е в посока стимулиране ръста на доходите, а не на потискане на цените. 

Хасан Адемов от ДПС каза от своя страна, че очевидно БСП се „заразили” от тяхното  предложение за намаляване на ДДС. 


В категории: Политика