Обезопасяват една от най-красивите стари сгради в Бургас вместо да я реставрират

Архитектурата на Стария Бургас е уникална, но много от сградите са занемарени и загрозяват града вместо да са негова емблема


Много собственици обещават да реставрират имотите си, но засега няма реален резултат

Фасадата на една от най-красивите стари сгради в Бургас, където по времето на Царска България се е помещавала могъщата Френско-белгийска банка, се руши и е опасна за минувачите. Преди дни работници, вдигнати с кран, изкъртиха най-напуканите парчета от външната мазилка, за да не паднат върху главата на някой човек. "Обезопасяваме я с оглед бъдещото й възстановяване", обясни един от тях. До него стоеше възрастен мъж, явно собственик на сградата, който обясни, че тя е паметник на културата втора категория, т.е. с национално значение, но се въздържа да потвърди, че скоро ще започне реставрацията й.

Архитектурата на Стария Бургас е уникална, но много от старите сгради са занемарени и загрозяват града вместо да са негова емблема.

Миналата година Общинският съвет в Бургас разреши на кмета Димитър Николов да прилага непопулярни мерки и да задължи собствениците да реставрират сградите, а не само да прибират баснословни наеми от търговците.

Бившата “доходна” сграда е построена около 1900 година по проект на Рикардо Тоскани за гръцките търговец С. Стефанов. В момента реновиран е единствено първия етаж, където се намира магазин на Пол Шарк.

Състоянието на горната част е плачевно. От флоралните мотиви за декорация на прозорците е останала само бледа сянка. Много пъти е задаван въпросът - защо собствениците, които прибират дори пари от наеми, не реставрират имотите си.


В категории: Бургас