Областният управител на Бургас: Собственичката на „Меркурий“ в Созопол може да бъде арестувана

Предприели сме необходимите мерки, за да се спре това незаконно строителство в Созопол, каза областният управител Вълчо Чолаков


Вълчо Чолаков обясни, че с незаконният строеж на тераса към бистрото се  уврежда държавно имущество, но Юлия Кючукова е подала възражение в Административния съд

Собственичката на бистро „Меркурий“ в Созопол Юлия Кючукова може да бъде задържана за 24 часа, ако не изпълни разпорежданията за спиране на незаконното строителство. Това каза пред камерата на Нова телевизия областният управител на Бургас Вълчо Чолаков. 
Строеж върху созополските скали предизвика възмущение и недоволство на хора от града. Строителството започна преди два месеца и до момента казусът не е разрешен. Както вече Флагман.БГ писа в събота, незаконният строеж тихомълком е подновен.
Собственичката на ресторанта в стария град започнала да строи, за да разшири търговската си площ. Тя обеща преди два месеца, че конструкцията ще бъде премахната. Оказва се обаче, че не само, че не е била премахната, но е започнала и да расте.

Ексклузивно! Собствениците на бистро "Меркурий" в Созопол тихомълком подновиха незаконния строеж на скалите
„В 9 часа в събота слязох на алеята и вдиях работниците, че бързат да работят. Позвъних веднага на 112. Много бързо дойдоха полицаите. Разбрах, че кметът Катя Стоянова ги е извикала. Благодаря, че спряха това безобразие“, каза пред камерата на Нова телевизия 
Теодора Свиридова. 
Според нея, строителите са започнали да работят в 8 часа сутринта в събота. За час и половина те са поставили горното ниво на строежа.
„Чух как собственичката на ресторанта излъга в национален ефир. Сега губи времето на много хора. Има заповед за премахване и не знам, защо тази жена си въобразява, че ще го изгради“, каза пък Валентина Чернишева.
Цеца Алексова уточни, че телефонът на собственичката на бистрото е изключен. Тази сутрин обаче тя отгоре ни наблюдаваше, добави репортерът на Нова.
Изпълняващият длъжността кмет на Созопол Катя Стоянова каза в „Здравей, България“, че има издадена заповед за спиране на незаконно строителство. „Засегнатите лица обаче са подали възражение в Административния съд. Въпреки това няма да оставим така нещата. Няма да допуснем изграждането на такова незаконно съоръжение“, уверява градоначалникът. 

Премахват незаконната тераса край крепостната стена в Созопол
Цеца Алексова разкри, че собственичката на бистрото била казала, че Областната управа нямала документ за собственост на скалите.
„Имотът е държавна собственост. Областната администрация е предприела мерки на базата на обещанието на собственичката, че ще премахне незаконния обект, такива не бяха необходими, но след като вчера, че разбрах, че продължават строителните дейности, разговарях и с окръжния, и с районния прокурор, с директора на полиция. Беше съставен вчера предупредителен протокол за спиране на извършване на тези действия“, заяви областният управител.
„Ако не изпълни тези разпореждания, може да бъде задържана до 24 часа. В случая става въпрос за увреждане на държавно имущество, което е престъпление според Наказателния кодекс“, обясни Вълчо Чолаков.
„В момента изготвяме сигнал до Районна прокуратура, за да се образува и такова производство. Вече има от ДНСК към Окръжна прокуратура – Бургас“, каза още губернаторът.

 


В категории: Созопол