Община Бургас подкрепя „Баткомобила”: Отпускат 18 хил. лв. за отбор Механо, ще се бори за медал в Лондон

Електромобилът на единадесетокласниците Велин Георгиев и Атанас Христов ще се състезава на финала на Shell Eco-Marathon 2019 London


Предложението е на кмета Димитър Николов и е част от предвидените за 2019 г. инвестиции в образованието

Община Бургас да отпусне 18.5 хил. лв. за отбора на Професионалната гимназия по механоелектротехника и електроника, позната като Механото, който ще участва в международен еко маратон в Лондон. Става въпрос за „Баткомобила” – електрически задвижван автомобил, който ще се бори за първото място в най-тежката категория на Shell Eco-marathon 2019 London – „Прототипи, задвижвани се електрически батерии”. Предложението е внесено от кмета на Бургас Димитър Николов и ще се разгледа на предстоящите идната седмица постоянни комисии, а впоследствие и на редовната сесия на местния парламент в края на месеца.

Финансовата подкрепа е необходима за участието на състезанието в Лоднон, за осигуряване на материалите за изработката на новия прототип, разходите за пренос на електромобила и пътуване и настаняване на отбора за квалификациите във Франция през 2020 г.

Припомняме, че отборът „Механо” на ПГМЕЕ създаде уникален електромобил, който нарече „Баткомобил” за участие в престижното състезание още преди 2 години. От тогава насам, с подкрепата на менторите им от учителския състав на елитната гимназия, единадесетокласниците Велин Георгиев и Атанас Христов не спират да осъвършенстват творението си и да покоряват нови висоти. 

На последното състезание, провело се през септември м.г. в Истанбул, отборът успя да премине техническата инспекция без нито една забележка, а на самата надпревара Mehano team записа 2 валидни резултата от по 10 обиколки за време 18:58 мин. На пистата TIM’s Campus и гарантира участието си на финалите в Лондон тази година.

Инициативата за финансирането на отбора от Общината съвсем не е първата такава. Тя е продължение на приоритетната цел за развитие на образованието в общината. През 2019 година са предвидени множество дейности и мерки за осъществяването на тази цел, чрез подобряване на материално – техническата база по програма „Първокласно начало“; модернизиране на професионалното образование чрез разкриване на нови специалности в професионалните гимназии по програма „Професии и бъдеще“; финансово подпомагане обучението на 125 студенти в IT сектора в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ и в Бургаски свободен университет; финансова подкрепа на ученици с изявени постижения в областта на образованието, науката и изкуството по Програма „Бургаски деца“ и др.

Средствата, които кмета предлага да бъдат отпуснати към ПГМЕЕ-Бургас ще се осигурят за сметка на издръжката на Общинска администрация.
 


В категории: Бургас