Община Приморско поема лодките за разходка до устието на р. Ропотамо? Защо не, казват от РИОСВ

Тази жалка картинка може да се види от моста трета година и през лятото, макар и в зелено


Пустеещият кей вече три сезона може да се превърне в печеливш бизнес за приморчани

Най-удачният и справедлив вариант за възстановяването на атрактивната туристическа дейност „Разходка с лодка  до устието на р. Ропотамо”, е самата Община Приморско да се нагърби със задачата. От страни погледнато многобройните плавателни съдове по долното течение на реката, преди години създаваха впечатление за огромна печалба за концесионерите, но от 3 години насам пристанът под моста на главния път между Созопол и Приморско пустее.

Причината за това са провежданите неуспешно конкурси от Дирекцията на РИОСВ-Бургас и "боричкането" на частни фирми за дейността – при подмолни условия, че не всичко по екологичната част ще бъде спазвано.

Според природозащитници, с които Флагман.бг разговаря днес, чрез влезлия в сила План за управление на резервата Ропотамо през 2018 година, драконовските мерки от страна на екоминистерството в този район стават непосилни за изпълнение отстрана на досега известните играчи за този бизнес.

Едно от условията е пускането на лодки с електрически двигатели, за да спре замърсяването на водата и атмосферата. Самата инвестиция е достатъчно голяма и при кратък срок за действие на наемния договор, може да се окаже губеща. При това положение е най-добре Община Приморско да създаде предприятие с една единствена цел – стопанисване на атракциона „Разходка с  лодка” .

Флагман.бг днес стана свидетел на публичен разговор между директора на РИОСВ-Бургас инж. Тонка Атанасова и кмета на Община Приморско Димитър Германов – за възможността държавата да подаде ръка на местните жители и да им помогне да вкарат огромен приход тази дейност.

Кметът заяви, че е готов за разговори с Общинския съвет в тази насока. По този начин ще се съживи и туризмът, тъй като от цялото Южно Черноморие – в т.ч. от Слънчев бряг, лятно време разходката до устието ще бъде включена в листата за развлечения на летовниците.

Екип на Флагман.бг присъства днес на официалната церемония по даването на старта на най-големия инвестиционен проект в Община Приморско – разширяването на ПСОВ-Китен – за 22, 27 млн. лв.

Очаквайте подробности след малко. Кметът отговори и на важни въпроси на журналистите, свързани с личната му политическа кариера.

В категории: Приморско