Омбудсманът скастри местната власт на Бургас: Да пуснат незабавно водата на циганите в Кумлука!

Мая Манолова загрижена за майките с малки деца, възрастните и болните – да не пламне зараза. От ВиК обаче я опровергават


Своевременно да се прецени възможността за възстановяване на водоподававането към нелегалните жители, зове Манолова в депеша

Омбудсманът на Р България Мая Манолова застана в подкрепа на бургаските цигани от кв. „Кумлука”, които в продължение на близо една година крадоха вода от ВиК и продължават да отказват да си платят сметките.

В обръщение към областния управител на Бургас Вълчо Чолаков и кмета Димитър Николов , защитник №1 на гражданските права и интереси настоява „своевременно да бъде преценена възможността за възстановяване на водоподаването към потребителите” и очаква „да бъдат обсъдени всички алтернативни варианти за намиране на адекватно решение на създалата се конфликтна ситуация - с оглед недопускане на подобни проблеми в бъдеще”.

Флагман разполага с текста на депешата, според която Чолаков и Николов трябва да намерят начини и средства, съвместно с ВиК-Бургас, да погасят или опростят задълженията на нелегално живеещите близо 3 000 цигани в района на улиците „Тамара” и „В.Пушков”. Те са били „закачени” в рамките на няколко месеца през миналата година до законни общо 13 абоната, които изключени през м.март т.г. за консумирани, но неплатени  приблизително  100 хиляди лева.

При организирания навръх евроизборите цигански бунт от неколцина тартори от квартала, един адвокат и представяща се за правозащитничка на ромите жена, кметът Димитър Николов излезе и каза на тълпата, че няма да го пречупят, след което се прибра обратно в кабинета си.

От писмото, което е изпратила Манолова до бургаските управници, става ясно, че тя реагира, след като се е запознала с „фактите” и понеже е разочарована, че останало без резултат потърсено съдействие на страдащите от ВиК „за доброволно уреждане на спора”.

Вече два месеца гражданите са лишени от от вода и се опасяват , че с повишение на температурите се създават сериозни предпоставки за развитие на опасни зарази...Липсата на вода възпрепятства задоволяването дори и на елементарни потребности на гражданите...Голяма част от имотите се обитават от семейства с малки деца и възрастни хора със здравословни проблеми”, посочва Манолова.

Тя смята още, че изпълнителният директор на държавната структура ВиК-Бургас инж.Ганчо Тенев трябва да прояви гъвкавост и индивидуален подход към своите клиенти – за балансирано решаване на проблема им, без да се накърняват правата и достойнството им на граждани. Още по-малко да поставя в риск здравето и дори животът на уязвими групи, каквито са малките деца, възрастните хора и хората с увреждания.

Омбудсманът се позовава на чл.11 от Международен пакт за икономически, социални и културни права, според който достъпът до питейна вода е част от правото на адекватен жизнен стандарт.

Флагман.БГ се свърза с ръководството на ВиК, за да разберем дали на ромите е осигурена питейна вода, съгласно сочения от Манолова международен пакт. Оказа се, че точно в този район има обществена чешма с достатъчно голям дебит, на която обаче циганите предимно перат килими и си мият колите.

Припомняме какъв е реалният проблем с т.нар. некъпани цигани в Кумлука: През миналата година багерите на Община Бургас изринаха големи части от неказонните коптори в жк „Меден рудник” и кв.Горно Езерово. Населението от там постепенно се изнесе в крайните части на Кумлука, където конгломератът от всякакви преселници и гастролиращи от цялата страна нарасна с около 3 000 души. По вътрешни договорки в тарторите в квартала, прииждащите нови заселници са били прикрепяни нелегално към водомери на законни собственици. Когато на 13 абоната сметките за вода са набъбнали на общо над 100 хил.лв. в края на м.г., ръководството на ВиК е предприело преговори за постепенно погасяване, но това не се е случило и в първите месеци на настоящата година, след което водоподаването е прекъснато на 14 март.

„Искаме да сложим ред. Тринадесетте абоната да си погасят сметките. Всеки  следващ гражданин, който ни представи нотариален акт за собствен  имот, има изкопана шахта и си е закупил водомер, ще бъде включен незабавно. Ние сме търовско дружество и всички наши клиенти са равнопоставени”, каза пресатешето на ВиК Димитър Гюров. 

Очаквайте продължение само във Флагман!


В категории: Бургас