Оставките в ГЕРБ – висок стандарт за изключителна предизборна паника

Ако Борисов си е избрал сегашния главен прокурор, то следващия може и да му се изплъзне от ръцете


Бойко Борисов е готов да жертва всичко живо около себе си, за да не падне от власт

Бойко Борисов наложи един изключително висок стандарт – подават се оставки и при най-малкото съмнение. Това е една от актуалните опорни точки в партия ГЕРБ.

Повод за нея е принуждаването на политици да се оттеглят покрай сагата „апартаментгейт”.

Натискът идва от лидера Бойко Борисов, който изглежда панически се лишава от верни кадри заради предизборната ситуация.

Ако ГЕРБ загуби евровота, премиерът ще бъде принуден да подаде оставка, а това в момента Борисов явно не може да си позволи. Падне ли от управлението, влиянието му в държавата ще е под въпрос. След броени месеци започва процедурата по избор на нов главен прокурор, който може да създаде много проблеми на лидера на ГЕРБ.

Публична тайна е, че държавната власт има лостове да влияе върху избора на ключовите фигури в съдебната система. Едва ли е случайно, че в мандата на Сотир Цацаров на премиера Бойко Борисов бе осигурен трудно разбираем прокурорски комфорт.  

Едва ли е случайна и репликата „не ми се подсмихвай, ти си го избра” на гостуващия преди няколко години в къщата на Борисов прокурор Николай Кокинов по отношение на Цацаров.

„ГЕРБ има високи стандарти. От 30 години за първи път виждам в дадена партия - ГЕРБ, един изключително висок стандарт, наложен от Борисов. Дисциплината е невероятна, подават се оставки при най-малко съмнение", заяви наскоро станалият за смях Антон Тодоров, който първо написа книгата „Шайка” против ГЕРБ и Бойко Борисов, а сега е най-ревностен техен апологет.

Самият Тодоров бе принуден именно от Борисов да подаде оставка като депутат, както обясни премиерът. Повод бяха заплашителни думи към тв водещия Виктор Николаев.

От 44-ото Народно събрание си тръгнаха още няколко народни представители от ГЕРБ. Това са Димитър Гамишев, Живко Мартинов-Суджука, Делян Добрев и дори председателят на парламентарната група Цветан Цветанов.

Любопитно е, че един от представителите на партията, който е със свален имунитет, минава между капките.

Става въпрос за Борис Кърчев от Старозагорския избирателен район.

През ноември 2018 г. главният прокурор Сотир Цацаров поиска имунитета на Кърчев.

„В резултат на подадени сигнали от гражданин и НПО е започнала проверка, която е установила достатъчно данни за извършено от Борис Кърчев данъчно престъпление”, съобщиха тогава от държавното обвинение. Това звучи доста повече от „най-малко съмнение”. Оставка обаче няма.

Късметът на депутата от ГЕРБ вероятно е в това, че имунитетът му бе поискан заедно с този на още петима народни представители, като „бомбата” тогава бе Елена Йончева. Така скандалът около Кърчев бе заглушен.

Пък и все още евроизборите не бяха на хоризонта.

Изключително високият стандарт на ГЕРБ с оставките в момента е нищо повече от предизборна паника на Бойко Борисов, който изглежда е готов да жертва всичко живо, за да не падне от власт.

Последното приношение на Борисов, впрочем, е шефът на полицията в Габрово, с което той се надява да успокои избеснелия си електорат след възникналото напрежение там.