Отличие! Бургаската „Магазия 1“ номинирана сред 383 европейски сгради за престижна архитектурна награда (СНИМКИ)

Морското бижу, помещаващо филиала на НХА в града, е описано по изключително интересен начин в конкурса


Фондация „Мис ван дер Рое“ организира ежегоден конкурс в ЕС, кратък списък от 40 селектирани постройки ще бъде обявен в средата на януари 2019 г.



Бургаската „Магазия 1“ е номинирана за престижната европейска награда за модерна архитектура, научи Флагман.БГ след справка на официалния сайт на конкурса miesarch.com, където е публикуван пълен списък с общо 383 сгради от 38 държави в Европа.

ЕК и Фондация  „Мис ван дер Рое“,  именувана на немския архитект със същото име, са обявили листата преди броени дни, като тя е изградена на базата на професионалното мнение на 76 независими експерти.

Сградата на „Магазия 1“ е описана по изключително интересен начин в конкурса.

„През 2015 г. се инвестира в реконструкцията на стар, изоставен склад, намиращ се на пристанището в Бургас. Проектът има за цел да превърне сградата в модерна публична такава с разнообразна функция, като запази обема на стария склад, както и автентичната стоманена конструкция. Планирано е сградата да е мултифункционална – с ресторанти, кафе, магазини, туристически център, както и бургаския филиал на Националната художествена академия. „Магазия 1“ предлага разнообразни отворени и затворени пространства на 1-ви и 2-ри етаж, с плосък или скатен таван от запазената стоманена конструкция. Площта около сградата предлага пешеходни зони, детска площадка и др. (включително паркинг и място за наемане на велосипеди). Тя е проектирана като отворена и атрактивна за хората. Един от най-важните аспекти на сградата е близката й свързаност с историята на Бургас, до Пристанището, до морския дух на жителите – истински символ на града“


Така изглеждаше историческата постройка преди 2015 г. - очевидно занемарена и изоставена. В Европа на почит е реставрацията на стари сгради, вместо пълното им събаряне и именно това е оказало решаващо влияние в избора за номинацията

Малцина знаят, че "Магазия 1" е построена през 1906 година от френска фирма, по технологията, по която е изградена Айфеловата кула. Може би това е и основната причина тя да влезе в списъка на номинираните - тъй като най-лесният начин за обновяването на сградата през 2015 г. бе тя да бъде съборена, но държавата реши да запази автентичната конструкция, зад която стои сериозна история. 







Фондация „Мис ван дер Рое“ е основана през 1983 г. от градската управа на Барселона с първоначалната цел да се реконструира Немския павилион в града, който е проектиран от архитекта Лудвиг Мис ван дер Рое за международното архитектурно изложение в града през 1929 г. От 2014 насам тя се занимава и с организирането на ежегодни награди за модерна архитектура.

От 383-те номинирани сгради за наградата през 2019 г. до 16 януари 2019 г. ще стане ясен списъкт с 40-те най-добри. Той ще бъде допълнително прегледан от жури, съставено от архитектите Дорте Мандруп (председател), Франк МакДоналд, Мариа Лангарита, Камиел Клаасе, Стефан Генцулесцу, Анджелика Фитц и Джордж Арбид, ще избере 5, които ще бъдат обявени на 13 февруари.

Окончателните финалист ще бъдат обявени до средата на април, като фондацията организира Европейските Мис Награди с Отворени врати, които ще се проведат през май и ще промотират посещението на сградите финалисти.

В категории: Бургас