Пет търга за приватизация на бизнес терени в Бургаско се провалиха за по-малко от месец

„ЛЕО – Бетонови изделия“ обаче купи още един парцел, за да разшири дейността си


Вероятна причина може да са високи цени, обявени от АПСК

Пет търга за приватизация на парцели в Бургаско са се провалили през последния месец. Това става ясно от справка, предоставена след запитване на „Флагман“, от Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК).

В периода 11 май – 6 юни са били насрочени шест търга с явно наддаване за продажбата на имоти – частна държавна собственост от област Бургас. Само един от тях е бил успешен, а за останалите пет оферти не са били подадени – съответно търгове не са се състояли.

Единственият проведен търг е бил на 13 май. Той е бил за имот с площ 1987 кв. м. в Промишлена зона „Север“ в гр. Бургас.

„На търга се яви един кандидат, който купи имота на началната тръжна цена от 100 000 лв. (без вкл. ДДС). Купувач е дружеството „ЛЕО – Бетонови изделия“ ЕООД, Бургас“, съобщиха от АПСК.

Припомняме, че същата фирма преди това приватизира още шест терена в промишлената зона. Те се намират около завода на дружеството, а целта, както съобщи собственикът Иван Димитров, е разширяване на производствения капацитет.

Някои от провалените търгове сега пък са за терени в Карнобат. Други са отново в Промишлена зона „Север“ в Бургас, показа справка на „Флагман“ в сайта на АПСК.

Серията опити за приватизация продължава на 14 юни. За тогава е предвиден търг за 1030 кв. м. в Карнобат.

Припомняме, че областният управител на Бургас Вълчо Чолаков каза, че всички подадени към АПСК терени за продажба са следствие от деклариран инвестиционен интерес.

На голяма част от търговете, обаче, купувачи не се явяват. Една от вероятните причини са високите цени, както се оплакват някои от кандидат-купувачите.

По принцип при провал на процедурата има опция АПСК да обяви нов търг на по-ниска цена, освен ако стойността не пада под пределната най-ниска, предвидена от Агенцията за приватизация за съответния обект.


В категории: Бизнес