Подготвя се най-големият удар с държавен имот в Созопол

Тази почивна база на приказния бряг се води собственост на БЧК, с нея разполага председателят  Христо Григоров


Имало интерес от мистичен израелски инвеститор, зад когото стоял местен първенец, но сделката е зациклила 

Председателят на хуманитарната доброволческа организация БЧК Христо Григоров е подготвил задание за изготвяне на инвестиционни предложения за имот, намиращ се на ул.”Черно море” №1 в Созопол. За тези, които не са наясно с местоположението на този адрес, разясняваме, че става дума на националния учебен център на БЧК, намиращ се почти до кметството – между новия и стар град, на скалистия бряг,  със собствен плаж, в залива с най-красивата гледка към древния град. 

Сградният фонд, представлящ  солидно бетоново строителство в скалите от средата на 80-те години, е може би последният недокоснат от пазарната ни икономика имот с подобни характеристики. Не може да се определи цена. Разположен е върху близо 3 декара, пред които има естествена тераса, извеждаща по стълбички директно на плажа.

 

С идеята на Григоров са запознати в Общото събрание на БЧК, както и в някои министерства, пряко свързани с работата на НПО-то - като министерството за младежта и спорта, откъдето пращат за обучение кандидат-спасители.   Флагман узна, напр., че зам.министър доц.Стоян Андонов е реагирал остро и  пред  длъжностни лица е заявил, че не е съгласен. 

Пред наш репортер обаче, на въпрос „Какви точно са плановете на Христо Григоров и защо се противопоставя”, зам.министърът бе прекалено предпазлив и не даде никакъв отговор. 

„Каквото е трябвало да кажа, аз съм го казал вече”, каза доц. Андонов.

Несменяемият на изборната длъжност от 2001 г. Григоров смята, че трябва да се разруши половината от масивната сграда, състояща се от четири секции. Две от тези секции отдавна са отдадени под наем и работят като хотел.  

Общата площ на имота е 2 549 кв.м. 

 

Председателят на БЧК очаква организацията му да получи от  бъдещия инвеститор общо около 1 650 кв.м разгъната застроена площ при реализация на новото строителство върху половината площ от настоящата учебна база. Той не изключва и възможността да предостави за разрушение и построяване отново на цялата база срещу обезщетение от два пъти повече застроена площ. Сега тя е триетажна, възможността е да се вдигнат поне още два етажа, чиято площ да се разшири и при покачване на височината.

В наши дни функцията на учебната база, строена по тоталитарния режим от държавата с размах и с пари на данъкоплатците, всъщност е свита до две учебни зали, а останалото е хотел и заведения на открито и закрито. 

В Созопол предстоящата сделка е най-обсъжданата тема тия дни. Хората спрягат името на известен  общински съветник, който проявявал интерес и гарантирал, че ако бъде включен в новия проект, ще даде най-бързо карт бланш за реализация в най-добрия за инвеститора вариант – като обем на строителство и съдействие за получаване на разрешителните на местно ниво. 

„Първото предложение, за което чухме, е на израелски предприемач, който вероятно искаше да  устрои тук казино, тъй като в тази част от Южното Черноморие липсва подобен род забавление”, казаха служители от БЧК, с които репортер на Флагман разговаря на място в Созопол.

Израелецът обаче тия дни изразил разочарование, тъй като усещал, че ще му извият ръцете в неизгодна за него посока и инвестицията му няма да се възвърне своевременно. 


В категории: Разследване