Поглед в бъдещето: Бургас се разширява на север към Ветрен и... Варна

Общината няма да инвестира пряко, ще чака натуралните процеси на развитие и ще осигури пътната инфраструктура


Теренът от западната страна на Пети километър е подготвен за нов квартал или жилищен комплекс

Бургас ще се разширява на север, а теренът вече е подготвен с общ устройствен план, приет още през 2011 г. Става въпрос за районът след хипермаркет Метро и университет „Проф. д-р Асен Златаров“ в посока кв. Ветрен. За момента там има обработваеми земи, които са частни, но в същото време теренът е подготвен за строеж на нов квартал или комплекс, а инвеститори вече опипват почвата за бъдещето на Бургас. Това научи Флагман.БГ от свои добре информирани източници.

Наша проверка установи, че територията е предвидена за разширение на града от почти 10 години. През 2011 г. с решение на Общинския съвет е приет Общ устройствен план (ОУП), които дефинира мястото като „територия със смесено предназначние“.

Това означава, че там ще е позволено строителство на на практика всичко – жилищни сгради, образователна инфраструктура, офис сгради, магазини, обслужващи сгради. В този списък се включва разрешитело дори за кино и дискотеки, което прави обхватът от потенциални инвестии за района доста мащабен, разкриха пред Флагман.БГ от Община Бургас.

От там уточниха, че администрацията не участва пряко с финансиране за строежа на бъдещия комплекс и че всичко зависи от частните собственици и инвестиционните им намерения. Гарантираха обаче, че при строеж Общината ще помогне, осигурявайки пътната инфраструктура.

Държавата прехвърли земи на Бургас заради строеж на нов квартал до морския бряг

Това съвсем не е първото предложение за разширение на града, въпреки че посоките, в които това може да се случи са ограничени. Преди по-малко от две години в Бургас усилено се заговори за строежа на нов квартал край брега на морето – в района на Солниците. 

Според анализатори пък чисто логично би било и разширението на жк „Меден рудник“ в посока кв. Горно езерово, като двата жилищни района да бъдат „свързани“. 

Футуристи пък твърдят, че бъдещото развитие на българското Черноморско крайбрежие е свързването на двата големи града Варна и Бургас в един мегаполис. Въпреки че този процес на урбанизация донякъде вече е започнал, съдейки по инвеститорския интерес и икономиката на страната към днешната дата, то това би се случило евентуално в следващите 50 до 100 години. Факт е обаче, че огромните мегаполиси в държави като Китай са започнали съществуването си именно като няколко отделни градчета с общи интереси и подобна икономика, които постепенно са се слели под натиска на натуралните процеси на развитие.
 


В категории: Бизнес