Правителството даде спорни имоти в Несебър на Националната спортна академия

Върху част от спорните имоти на първа линия се пръкнаха сгради на частни инвеститори


Министерският съвет промени статута им - от частна в публична държавна собственост

Казусът с имотите на Националната спортна академия в Несебър придоби ново развитие. Учебното заведение води от години спорове с частни собственици.

Днес Министерският съвет е взел решение, свързано с казуса.

Правителството обявява 15 имота, върху които е изградена Водна учебна спортна база, ползвана от Националната спортна академия Васил Левски, от частна за публична държавна собственост и ги предоставя за управление на учебното заведение. Те се намират в град Несебър и от години се използват за изпълнение на функциите на НСА”, информират от правителствената пресслужба.

Наскоро от НСА информираха, че съдът е потвърдил държавната собственост върху имот на ВУСБ-Несебър.

„Бургаският апелативен съд постанови Решение от 14.01.2019 г., с което още веднъж се потвърди тезата, че реституцията на имоти от територията на учебната база на НСА по водни спортове в Несебър (ВУСБ) е незаконна! 
Въпросният имот с площ 2667 кв.м. се намира на първа линия до плажа на учебната база на НСА и беше отнет незаконно през 2012 г. със самоуправни действия на незаконни собственици. Върху парцела неправомерно бе построен ваканционен комплекс, чийто апартаменти са разпродадени на български и чуждестранни граждани”, съобщиха от НСА.
С горепосоченото решение на съда ставало ясно, че държавата, чрез НСА, е собственик на имота.

„Независимо, че делото подлежи на разглеждане от Върховния касационен съд, Академичната общност на Национална спортна академия е убедена в положителния финал на този дългогодишен съдебен казус. 
Във връзка с влезли в сила други съдебни решения, предстои актуването на общо петнадесет имота като държавни, с което ще се гарантира както собствеността на държавата върху територията на учебната база, така и нейното бъдещо развитие за образование и спорт”, съобщиха още от НСА.


В категории: Несебър