Проблемът е само един – липса на Общ устройствен план!

Личното ми мнение е, че в тази борова горичка никога не трябвало да има каквото и да е, каза кметът на Царево Георги Лапчев


На 22 януари Общината състави акт на обекта, нищо не крия от обществеността


Във връзка със строителството в боровата гора до Арапя Флагман.бг се свърза с кмета на Царево Георги Лапчев. (ВИЖТЕ ТУК)

- Г-н кмете, ивестно ли Ви е, че между Лозенец и Царево, върху най-красивата част от полуострова на Арапя в момента се вихри мащабно строителство? Що за проект е това върху недокоснатото от човешката цивилизация  място? Кой стои зад него?


-  Така е, местността е прекрасна. Но разрешението за строеж на този имот е било издадено през 2007 г. По-точно на 16.11. 2007г.  Издадено е било на фирмата  „България Пропърти” ЕООД, с представител  Димитър Вринчев.  Адресът на тази фирма е в София, в ж.к. „Младост” I. Показателите на обекта бяха почти 20 000 кв.м РЗП, с огромна плътност на застрояване  и височини над 4 етажа и половина . Това им позволяваше ПУП-ът, който е бил урегулиран  преди това, т.е. преди 2006 г.

- Това земеделски земи ли са били? Как е придобита тази борова гора – като каква земя?

- Историята е много назад във времето. Не зная дали е била земеделска. Въпросният купувач я е купил от друг купувач като урбанизирана територия. Преди това вероятно е била земеделска земя.  След като тогава е издадено разрешението за строеж, в Община Царево е постъпило искане от фирмата да започнат строеж на това, което е разрешено, не са искали да се откажат  от инвестиционното си намерение.  Имал съм след 2011 г., откакто съм кмет на Общината, разговори с тях, в резултат на което параметрите бяха редуцирани почти 5 пъти.

- Кажете какво разрешително имат?

- Имат издадено ново разрешение за строеж от 15.08.2018 г., параметрите са свити до 5000 кв. м РЗП. Максимумът е 2 етажа, с много озеленяване и много въздух.

- Как да се свържем с инвеститора? Реално кой строи?

-  В края на годината фирмата е сключила сделка и като титуляр вече фигурира „Арапя Билд” ЕООД.

Да. Проверихме тази фирма, тя би трябвало по документи да се намира на бул.„Христо Ботев” 93 в Бургас. Но се оказа, че там има само счетоводна къща, която обслужва фирмата и нищо не могат да ни кажат.

- Аз нямам какво да крия от обществеността, още по-малко пред медиите. Това е  фирмата, която строи. Просто „Арапя Билд” ЕООД е вписана като възложител на строежа. Имат всички необходими документи и съгласуване с държавните институции,  преминали са през експертни съвети. Няма нещо, което да не отговаря на закона.  Личното ми мнение е, че там, в тази борова гора  никога не е трябвало да има каквото и да е. Но моето мнение в съда не важи. Имат документи – нотариални  актове, разрешения за строеж, които отговарят на закона.

- Вие самият имате идея какво става днес в местността „Дядо-Ильова бахча”?

-  Да, имам. Защото на 21 януари, преди два дни,  Общината е направила проверка. Установено е, че нямат ограда и информационна табела . Написан е акт по Закона за териториалното устройство.

- Не ви ли притесняват този род инвестиции в община Царево, преди години се говореше за криминално възстановяване на т.нар. Бракалови земи, с участието на един скандално известен архитект. Говори се, че неговата група стои зад този строеж?

-  Проблемът е едностранен и той се нарича липса на Общ устройствен план (ОУП). Ако имаше такъв, който да бъде показан на широката общественост, щеше на всички да е ясно къде какво може да се случва и къде какво не може. Има прилика със случая „Силистар”, защото и там има силна обществена реакция, че този имот е станал урбанизиран и ОбС прави нещо тихомълком. После, като се разгледаха
документите в Областна управа, стана ясно, че няма как да е природен парк, защото той е създаден през 2000 г. и в заповедта  за обособяването на Природния парк пише, че урбанизираните територии  не попадат в него. В документите за въпросния имот пише, че е урбанизиран през 1973 г. Значи 27 г. преди да има парк, това е било урбанизирана територия. Ако имаше ОУП, щеше да има много повече спокойствие и щяха да се видят урбанизираните територии, които не са нито земеделски, нито каквито и да било. И понеже няма такъв, няма инвестиции и това е много тежко за местните хора.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Край на живописната борова гора в Арапя! Градят ваканционно селище

В категории: Царево