Проф. Чуков: Терористичният акт засенчва бунта на жълтите жилетки и превръща Макрон в спасител

Не искам да кажа, че атентатът е организиран от френското правителство, но дава шанс на Макрон да се прояви като спасител, каза проф. Чуков

Нападателят от Страсбург е трябвало да бъде арестуван след обир, каза арабистът



Терористичният акт в Страсбург, при който бяха убити трима души и 12 ранени, засенчва бунта на жълтите жилетки и превръща президентът Макрон в спасител. Това каза в „Тази сутрин“ по бТВ арабистът проф. Владимир Чуков.

Френските власти издирват 29-годишния Шериф Шекат за терористичния атентат снощи до коледен базар в Страсбург.

29-годишният Шериф Шекат е трябвало да бъде задържан по-рано същия ден по подозрение в съучастие в убийство и грабеж. Избягал е с такси, като е заплашил шофьора.

Той е известен на полицията с престъпления, които не са свързани с тероризъм. Имал е присъди във Франция и в Германия, и е лежал в затвора, съобщи още Кристоф Кастанер. В дома на нападателя са открити гранати.

В града има много евродепутати и журналисти. До късно част от тях бяха блокирани в Европейският парламент. Службите за сигурност са им позволили да излязат от евакуираната сграда на собствена отговорност, разказа пред бТВ евродепутатът ни Момчил Неков.

„Подобни атаки винаги трябва да се очакват, особено в такъв период преди Коледа. Този Коледен пазар е контролиран от френските сили за сигурност. Както казва един професор от Хайфа, саморадикализирали се и терористи единаци няма. Някой ги подготвя. Хората, с които този човек е грабил банки, са арестувани“, коментира проф. Чуков.

„Мястото е избрано перфектно. Всички евродепутати говорят за случилото се. През този пазар минават около 2 млн. души по време на Коледните празници. С този атентат бунтът на жилетките се замества с терористичен акт. Не искам да кажа, че е организиран от правителството. Френският президент обаче сега има шанс да излезе като спасител. Той координира всичко“, добави арабистът.

Той припомни и че издирваният за нападението Шериф Шекат е имал автомат в себе си и ръчни гранати в дома си и като криминален престъпник е бил част от „мрежа”, достигаща чак до Германия.

„Във Франция след атентата се въвежда най-високата степен на готовност за терористичен акт, това е полувоенно положение”, отбеляза експертът. В Страсбург мероприятията на „Жълтите жилетки” са забранени, армията се включва в опазването на обществения ред“, изтъкна Чуков.

Според него нападението в Страсбург е хибридно.

„Подобен акт, дори да няма ясно изведени религиозни мотиви, този акт се води за тероризъм. Нападателят има класически профил на криминално проявено лице, което впоследствие се радикализира“, заяви той в интервю за БНТ.

„Той е второ-трето поколение французин от арабски произход, роден в Страсбург, но очевидно е част от местното гето. Малцинствата са много силно представени в този граничен град. 19% са малцинствата там. Издържал се е с кражби, опити за убийства, лежал е в затвора между 2012 и 2013 г.“, уточни професорът.

„Нападателят вчера е трябвало да бъде арестуван, бил е съучастник в обир на банка. Всички останали от групата са били арестувани“, добави той.

В квартирата му са намерили арсенал от оръжия, атентатът му бележи елементи на религиозна подбуда, коментира проф. Чуков.

В категории: Животът