Проф. Иван Тодоров: Кабелни оператори крият абонати, губят големите телевизии

Телевизиите не могат да инвестират достатъчно за авторки права, защото кабелните оператори крият броя на абонатите, каза проф. Иван Тодоров


 Затова националните медии не могат да инвестират достатъчно за авторски права и пада качеството, обясни той

Кабелни оператори крият реалния брой на своите абонати и така ощетяват големите телевизии, чиито програми излъчват в своите мрежи, а по този начин губи и държавата като се плащат по-малко данъци. Това каза в „Здравей, България“ по Нова телевизия преподавателят по административно право проф. Иван Тодоров.

„Проблемът не е в зрителя. Той си плаща и гледа телевизия. Трябва обаче да е по-внимателен, когато си дава парите. Нужно е да му издадат касова бележка, защото така кабелните оператори не могат да крият броя на зрителите, които гледат телевизионните програми“, обясни той.

„Има кабелни оператори в най-малките населени места, които дори не заявяват дейност. Те обикновено оперират в няколко или в десетки села, където има ограничен брой зрители и въобще нищо не декларират. Имат си компютър и мобилни приложения. Свалят ТВ програми и ги предоставят. Другият тип кабелни оператори са по-големи и няма как да не плащат данъци“, уточни професорът. 

Адвокат Емил Василев: Телевизия RN и другите кабелни оператори не са извършили престъпление

„Според експертната оценка около 700 000 са абонатите на кабелните оператори, но пък те от своя страна казват, че са 200 – 250 хиляди. Получателите на сигнала са домакинствата. Дори много хора да ги няма в България, част от хората си стоят у дома и си гледат телевизия. 

Експерти са убедени, че абонатите на кабеларктие са над половин милион души“, добави той.

„Има вреда за гражданите, защото когато операторите не плащат на телевизиите за съдържанието, медиите пък не могат да инвестират достатъчно за авторски права, т.е. да доставят достатъчно съдържание. Хубаво е човек, да получава всичко на по-ниска цена, но безплатен обяд няма“, коментира експертът.

Прокуратурата: Запечатахме РН ТВ, сигналът е от две национални телевизии

Според него големите оператори в областните градове не могат да скрият каква дейност извършват, но не обявяват коректно броя на абонатите си, които получават сигнал. Като се крият приходи и на бюджета не се плащат данъци, обясни той.

„Санкциите са тежки. Наказателното законодателство предвижда за нарушаване на авторските права в по-леките случаи до 5 години, а за средно тежките – от 1 – до 6 години лишаване от свобода. При тежките се предвижда от 2 - до 8 години“, заяви проф. Тодоров.

„В световен мащаб през последните три години рязко пада броя на електронните книги, макар че се подобрява технологията. Увеличават се романите, отпечатани на хартия. Причината е, че никой не получава достатъчно от авторски права от електронните книги“, каза още той.
 


В категории: Животът