Проф. Кантарджиев: Ако намерите кърлеж по тялото си, ходете на лекар, не ни го носете в тоалетна хартия!

Колкото тези кърлежи по-рано се свалят, толкова риска от опасни заболявания е по-малък, каза проф. Тодор Кантарджиев. Той призова да се пръска срещу ларви на комари


 Не са достатъчни мерките за пръскане срещу паразитите, каза шефът на Центъра по заразни и паразитни болести 

Всеки ден в идват в Центъра по заразни и паразитни болести хора, които си носят кърлежи в бурканчета и в тоалетна хартия, но по-важно е не какъв е паразита, а как организма е приел ухапването. Това каза в сутрешния блок на БНТ директорът на  на Центъра по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.
По-добре отидете при лекар да ви го свали, отколкото да ни го носите после за изследване в тоалетна хартия, призова той.
„Всеки ден 70 до 92 души са ухапани от кърлежи. От всички извадени кърлежи в София 10% са най-ранните форми на кърлежа - ларви. 60% са нимфи. Това означава, че не са достатъчни мерките за пръскане. След пръскане, на 48-ия час трябва да има ограничен брой кърлежи на 1 декар“, заяви професорът.
„Колкото по-рано се свали, толкова риска е по-малък. Най-добре е с конец да се обхване кърлежа. Трябва да се обхване хоботчето и да дърпа под корема, за да не скъса. Когато се работи с пинцета, трябва да се хваща хоботчето, а не главичката, защото като се стисне, връща това, което има в храносмилателната система в организма на човека“, предупреди той.
Проф. Кантарджиев потвърди, че случаите на морбили у нас продължават да се увеличават. Болните вече надхвърлят 780 души, а днес ще минат вече 800, прогнозира експертът.
Повечето болни са в София, където вчера заседава и щаб за борба с опасното заболяване, за да се предприемат допълнителни мерки срещу него.
„Плаши ме това, че има голям епидемичен взрив в Дупница – 47 са болните вчера. Надявам се до есента да сме спрели разпространението на заразата. Вече са повече от 40-пъти заболелите“, заяви професорът.
Той призова да се вземат мерки и срещу западнонилската треска. 
„Трябва да се изтребят ларвите на комарите, а не да се прави после пиар с пръскане в облаците срещу рояците, което е нискоефективно. Много лесно е дават пари неефктивно“, каза още проф. Тодор Кантарджиев.
 


В категории: Здраве