Проф.д-р Христо Бозов представя в Бургас „Ръководство по морска медицина” – фундаментален научен труд

Книгата предизвика сензация във военните и научни среди


Толкова мащабни, систематизирани разработки, се намират трудно, не само в България, но и по света, категорични са експерти

Деканът на Факултета по обществено здравеопазване и здравни грижи към университет „Проф.д-р Асен Златаров” проф.д-р Христо Бозов ще представи на 23-ти май новия си научен труд – „Ръководство по морска медицина”.
Помагалото е предназначено за всички медицински и немедицински лица, които имат отношение към оказването на помощ на вода. 

Проф.д-р Христо Бозов, който има зад гърба си множество впечатляващи разработки по темата, е дал точно указания в последната си книга, съобразени с добрата медицинска практика в света.
„Първата медицинска ,долекарска и лекарска помощ, са комплекс от действия, приложени към лице, което е пострадало внезапно. Те се изпълняват в незабавност, тъй като обикновено са животозастрашаващи. Заради това счетох, че е нужно да се изготви подобно ръководство, което да помогне на колегите на борд да спасяват човешки живот”, каза пред Флагман.бг проф.д-р Христо Бозов.

Той е сред най-добре подготвените експерти в тази област не само в България ,но и на Балканите. Проф.д-р Христо Бозов е дългогодишен началник на Военноморската болница във Варна, има солиден опит като военен лекар, включително и на подводница и самолетоносач.

Книгата му предизвика сензация във военните и научни среди.

„Този учебник има практически характер, съчетан с личния опит и ангажираност на проф.д-р Христо Бозов за период от три декади. Той започна своя път като военен лекар на подводница „Слава” през 1987 година, за да достигне до чин полковник във ВМА. Ръководството, което е изготвил е сериозен принос за утвърждаването на добрата медицинска практика в България. За пръв път на общодостъпен език се излагат всички въпроси, свързани с медицинската помощ. Този труд ще помогне на настоящите студенти, бъдещи военни лекари, в изучаването на морската медицина и ще подготви отлични кадри”, пише в рецензията си началникът на Военномедицинската академия бриг.ген.проф.д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н. FACS.  

Той е категоричен, че ръководството е добра онагледено, за всяко заболяване са описани не само симптомите, но и поведението на лицето, което да оказва медицинската помощ и трудът на проф.д-р Христо Бозов ще запълни празнината в съвременната българска медицинска литература.

Проф.д-р Любомир Алексиев, д.м., председател на Българското сдружение по Авиационна, морска и космическа медицина, също е впечатлен от ръководството на колегата си. 

Той е впечатлен от практическия опит на проф.д-р Христо Бозов и отбелязва, че е настоящият декан на Факултета по обществено здраве в Бургас, е специализирал с най-големите умове на планетата в тази сфера в САЩ и Белгия.

Ръководителят на катедрата „Корабоводене, управление на транспорта и опазване чистотата на морските пътища към Корабостроителния факултет на ТУ Варна доц.д-р инж.Божидар Дяков отбелязва, че е трудът на проф.д-р Христо Бозов е написан на достъпен език и е разбираемо дори за лица без медицинско образование, а това е важно, защото първа помощ на борда, се налага да се оказва и от офицерите на корабния състав.

„Изследването е ценно и с богата учебна и практическа цел, защото за прът път в България, се представя тази сравнително неизвестна дисциплина – морска нейната специфичност и всеобхватност. Трудът представлява интерес не само за студенти, но и за лекари и медицински специалисти, които ще обогатят своите познания по морска медицина”, допълва той. 

Представянето на „Ръководството по морска медицина” ще е на 23-ти май, от 15 часа във Факултета по обществено здраве към Университет „Проф.д-р Асен Златаров”


В категории: Здраве