Страхуваме се, че земята ни, която е отнета от Министерството на отбраната, ще бъде продадена, каза Милчо Димов

Десетки жители на Черноморец излязоха на протест пред портала на бившото военно поделение в местността Червенка, а бившият кмет Милчо Димов заплаши, че ще има блокада на пътища и на Областната управа в Бургас, ако земите им не бъдат върнати. 

Хората се притесняват, че имотът на военните ще бъде продаден за жълти стотинки и там ще се появи поредния голям хотелски комплекс, каза водещият на „Здравей, България“ по Нова телевизия Виктор Николаев.
Според постановление на Министерския съвет от 27 март 173 дка земя ще се продава, като данъчната оценка е 727 706 лева, т.е. около 4,20 лева на кв.метър, уточни репортерът Цеца Алексова.
Протестиращите обаче твърдят, че земята е тяхна собственост. 

„От жителите на Черноморец са отнети много земи за военни нужди. Има няколко военни поделения. В земите ни са построени три язовира, Атия и 4 вилни зони по параграф 4. За възстановяване не остана нищо. Затова се борим да възстановим това, което не ни е върнато, тъй като попада във военно поделение“, каза бившият кмет на Черноморец Милчо Димов. Той е и председател на сдружението „Да запазим земеделските земи на Черноморец“.

„Министерство на отбраната ни отне тази земя с постановление на Окръжния народен съвет за нуждите на отбраната. Те го вземат за ползване от бившата земеделска кооперация. Няма документ, че земята е платена, тъй като кооперациите никога са нямали земя. Тя е на собствениците“, каза един от протестиращите.

„Убиха в поделението сина ми, дойдох на третия ден и не ме пуснаха на мястото, за да поставя цветята. Сега искам да си върна наследствената земя от моя дядо и не мога, защото военните слагат ръка на имотите ни. Протестирам срещу този военен ад!“, сподели Нина.
„Спомням когато дойдоха военните и я взеха. Бях тогава при кмета. Те казаха, че искали земята, но щели да пускат жителите спокойно да си влизат там. Заградиха я и започнаха да стрелят по лодка, пречила им“, каза друг от протестиращите.

30 години се борим за земята си, добави той.
„Напрежение има. То е създадено от Министерския съвет. Тази земя е с отпаднала необходимост. След като не е нужна на военните, не са я платили на хората, е редно да я върнат на хората“, каза пък кметът на Черноморец Добри Добрев.
„Земите в района се продават по 80-100 евро на кв. метър. 4 лева е добра цена. Ако Министерството я продава, да си я купим“, заяви един от протестиращите. Той е собственик на 8 дка, отнети от от военните.
От Министерството на отбраната са категорични, че теренът няма да се продава. Според военните тази цена, която е обявена в постановлението на МС, е данъчна оценка и щяло да има увеличения. Протестиращите обаче не вярват вече на подобни обещания.

Ще блокираме пътища, ще има протест и пред Областна управа в Бургас, закани се Милчо Димов.
„Събираме подписи за колективен иск до прокуратурата за спиране или преразглеждане на решението на Министерския съвет. Страхуваме се, че земята ни ще бъде продадена“, каза още той.