Проверките по Южното Черноморие: Медийно шоу с предизвестен край или твърдата ръка на държавата?

Шефът на ДНСК Иван Несторов днес изпълни поръчката на премиера - излезе пред медиите и създаде куп новини


Директорът на ДНСК Иван Несторов намери пропуски в документацията и на „Алепу”, и на „Арапя”, но дали инвеститорите няма да съборят заповедите за спиране в съда?


След бурната седмица, в която през ден избухваха скандали за спорно застрояване по Южното Черноморие (ВИЖ НАШАТА ТЕМА В РАЗВИТИЕ), днес настъпи развръзката на скандала,условно наречен „БетонГейт”.

За целта бе осигурен подобаващ финал за народната маса. По поръчка на премиера Бойко Борисов в Бургаско бе пратен най-високопоставеният държавен служител, отговарящ да строителният надзор – шефът на ДНСК Иван Несторов. Още слизайки от служебния си автомобил край комплекс „Свети Тома” съобщи, че е открил няколко нарушения, а само няколко дни преди това се твърдеше, че всичко е изрядно.


Иван Несторов откри пропуските в строителството на "Алепу" още в колата си, на път за Созопол

На Иван Несторов дори не му бе необходимо да прави оглед на строителната площадка на „Главболгарстрой”, изяла целия хълм, познат ни от финалната сцена на „Оркестър без име”. Той излезе от колата си, наметна си палтото, направи 50-ина крачки и се спря се пред неколцината журналисти, обявявайки, че докато е пътувал от София към Созопол, е открил сериозни пропуски (ВИЖТЕ ВИДЕОТО ОТ ИМПРОВИЗИРАНИЯ БРИФИНГ).

Инж.Иван Несторов подробно обясни, че в случая строителството на комплекса е на два етапа – първият касае геозащитното съоръжение, а вторият – изграждането на три жилищни сгради.

„От разрешението за строеж виждам, че след като е завършено укрепителното съоръжение има чл.96, ал.4, в който е казано, че по заявление на независимия строителен надзор той трябва да уведоми ДНСК, че обектът е завършен, трябва да се направи мониторинг от „Геозащита Варна”, да се въведе в експлоатация и чак тогава да започне изграждането на жилищните сгради, а това не се е случило, което за нас е достатъчно основание, за да разпоредим спиране на строителството”, заяви Несторов.

След това  се опита да прехвърли топката в полето на Община Созопол, посочвайки, че от компетенцията на местната администрация е да следи строителството на сгради, които са четвърта категория. ДНСК трябвало да контролира за геозащитното съоръжение -първа категория, и го направила, изми си ръцете инж.Несторов. 

Ситуацията се повтори и на „Арапя”, където още на първо четене бе установено, че няма път, ограда на имота и не са предприети всички мерки за здравето на работниците, което бе достатъчно, за да се спре и строежа на ваканционния комплекс край Царево.

Мнозина обаче с право се съмняват, че това може и да е медиен цирк, шоу за масите и след месец-два заповедите за спиране да паднат в съда, с което строителството се възобнови още тази пролет или най-късно следващата есен – за по-безопасно след изборите.

Често сме ставали свидетели как сякаш умишлено в актове или подобни заповеди се правят грешки, което води до последвалата им отмяна от съда. Заради това и Флагман.бг попита Иван Несторов дали ще държи пряко отговорни служителите си, ако се стигне до отмяна на актовете по тяхна вина. Конкретен отговор не получихме, само витиевати обяснение (ВИЖТЕ ВИДЕОТО).

Дали ще се стигне до подобна развръзка или този път действително ще видим твърдата ръка на държавата, защото темата е изключително деликатна и жегва обществото – ще разберем съвсем скоро.

В категории: Политика