Размирици в Габрово след побоя в магазин, протестиращи опустошиха ромски къщи

Заради размириците в Габрово и опустошени ромски къщи центърът на областния град е „почернял“ от жандармерия и полицаи


Засилено полицейско присъствие в града след снощните протести

Опустошени ромски къщи след размириците в Габрово, заради побоя в магазин. Протестиращите се опитаха да щурмуват местното следствие, а след това нахлуха в ромската махала на града, съобщава Нова телевизия.
Центърът на Гарбово е „почернял“ буквално от жандармерия и полицаи, каза репортерът Мартин Георгиев. 

Брутално меле! Трима клиенти счупиха от бой продавач в магазин

Протестът срещу насилието се превърна в шествие на разярената тълпа, която търсеше саморазправа с хората, който пребиха служител в супермаркет. 
Вицепремиерът Томислав Дончев е пристигнал в Габрово тази сутрин.

„Има време да се прави анализ на ситуацията, първостепенният приоритет е да се върне реда и спокойствието.  Има достатъчно полицейски сили и жандармерия, които да се погрижат за това. Не бива да съдим за ситуацията в обичайните лицемерни категории. Една от причините за избухване на обществено напрежение е начинът по който се коментират интеграционните политики до момента. Самото усещан, че някой има малко по-особени права, че някой има възможност да не спазва законите, е една от причините да се стигне дотук. Аз не мога да толерирам никакви форми на насилие, независимо от кого се упражняват”, заяви Дончев.

Напрежение на протеста заради циганската вендета в магазин в Габрово

„Нощта премина нормално. Допълнително тази нощ бяха дислоцирани достатъчно на брой сили от Дирекция „Жандармерия” и специализирани полицейски сили от София, които да гарантират сигурността и обществения ред на територията на Габрово. Те ще останат в Габрово докато е необходимо. Искам да призова гражданите към мир, спокойствие и разум, тъй като всяко едно ескалиране на напрежение може да доведе до нежелателни последствия”,  коментира зам.-директор на главна дирекция "Национална полиция" старши комисар Тодор Гребенаров.


"Както знаете, този протест беше нерегламентиран. Основният призив беше в социалните мрежи. Събра се голяма група от хора, ситуацията ескалира. Колегите бяха взели необходимите мерки, но никой не е очаквал да се получи такава ескалация на напрежение", добави Гребенаров. 

Лицата са задържани за 72 часа. Образувано е досъдебно производство за нанасяне на лека телесна повреда на гражданин. Наказанието, което се предвижда в закона е лишаване от свобода до 3 години.

Кметът на Габрово Таня Христова е издала заповед след побоя за незабавни проверки по Закона за гражданската регистрация на адресите, на които има струпвания на ромски фамилии и хора от криминалния контингент, съобщава бТВ.

Най-важното в момента е да направим всичко възможно, за да върнем спокойствието в Габрово, каза губернаторът.

 


В категории: Крими