Разпитват 68 свидетели по процеса за смъртта на Горан, подсъдимите не признават вината си

Стилян Карчев (горе вляво) и Ангел Маров (долу вляво) са двамата надзиратели, които са били на смяна, когато е станала парната авария в килията на Горан


Общо 68 свидетели и 13 вещи лица ще дадат показания в следващите месеци

Разпоредителното заседание срещу двамата служители на Бургаския затвор, обвинени в непредпазливост, довела до смъртта на ексгарда Горан Горанов, тръгна днес в Районен съд Бургас. Стилян Карчев и Ангел Маров - достойни служители на реда с безупречна биография категорично отказаха да признаят вина и настояха делото да се гледа по общия ред.

Днес като страна в процеса бяха допуснатиблизките на Гора - Саша (майка), Красимир (баща) и Йонка Горанови (сестра), които ще участват като частни обвинители и граждански ишци.

Общо 68 свидетели ще дадат показания във връзка със съдбоносния ден 25 март 2017 година, когато при 140 градуса Горан бе буквално сварен от повреда в парната инсталация е наказателната му килия във зона II на бургаския затвор. Сред тях са, както колеги на обвиняемите, така и затворници, станали свидетели на мъчителния инцидент.

Освен свидетелите, още 13 вещи лица ще бъдат разпитани, които ще дадат показания относно експерти и проби от анализи, проведени дни след мистериозната смърт на Горан Горанов.

Припомняме, че "спалното помещение" на Горан през последните 13 дни до смъртта му представлява килия с площ 5 кв.м. - тип "запечатка" - най-ужасното място за изолация в затвора, намиращо се във Втора зона, където е усилено строгият режим.

Според близките му той изобщо не е имал легло в т.нар. от прокуратурата "спално помещение". Настанили го там заради буйстването му в помещение с друг съкилийник, надзирателите му сложили само един дюшек. Стилян Карчев и Ангел Маров са обвинени в причиняване на смърт по непредпазливост, тъй като са забелязали парата, която е излизала от килията на затворника, но не са предприели мерки, също така не са реагирали на виковете му за помощ в последните му минути.

Смъртта на ексгарда е настъпи в следствие на термична травма – заради изтичането на водните пари е попарване на дихателните пътища – дехидратация, както и изгаряния на 53 % от кожата на главата.


В категории: Темида