Решихме проблема с голямото задръстване към „Меден рудник“ - платното, което не е в ремонт, става еднопосочно

Всички са предупредени, никой не ни послуша да се качи в автобус, казва началникът на отдел „Безопаснот и организация на движението“ към Общината


Трафикът ще се следи денонощно, няма да допуснем изнервената обстановка от вчера, категоричен е Иван Гюлев

Иван Гюлев е началник на Отдел „Безопасност и организация на движението“ към Община Бургас. Флагман.БГ се свърза с най-важната фигура по темата с огромното вчерашно задръстане към Меден рудник, за да разбере какви мерки са взети за облекчаването на трафика  заради ремонта на бул. „Захари Стоянов“, раздразнил дори и най-спокойните шофьори. Оказа се, че два часа по-рано кметът Димитър Николов е свикал извънредна оперативка на всички инстанции, свързани с трафика в града. Ето и решението:

- Г-н Гюлев, мого хора реагират остро на огромното задръстване за жк „Меден рудник“ заради ремонта на бул. „Захари Стоянов“. Какво ще направите, за да не се повтарят събитията от снощи?

- Преди 2 часа направихме среща точно по тази тема. В момента ме заварвате на терена – намирам се точно в участъка, където е най-усложнено движението по булеварда и цял ден, до вечерта, ще съм на това място - между първото кръстовище при  "1001 бани" до новата ул."Ал.Г.Коджакафалията". Взехме извънредно решение и смятам, че то ще облекчи значително трафика.

- Какво е решението?

- Ще отворим цялото пътно платно, което не е в ремонт, за еднопосочно движение, тогава, когато трафикът е най-натоварен. Вчера видяхте, че всички автомобили в час-пик бяха в посока жк „Меден рудник“, а другата лента - в неремонтираното платно, бе почти празна. Ще вземаме решение на място кога и къде да отворим платното – като го направим в точно определен момент, ще може автомобилите поне да пъплят към комплекса, вместо да се озовават в центъра на огромна тапа.

- Тоест ще премахвате едно задръстване, за да се образува ново, но в обратна посока?

- Не сте прав. Трафикът ще се следи непрестанно. В момента, в който започне натрупване в едната поока, ще коригираме нещата своевременно. Аз ще съм на място довечера и лично ще следя. С мен ще са и служители на КАТ, които да регулират движението, където се налага. 

- А защо  се стигна до огромното задръстване? Можеше ли да се избегне напрежението?

- За ремонта на бул. „Захари Стоянов“ се знае още от януари т.г. Информацията бе оповестявана публично, многократно,  от всички медии в града. Предупредихме, че ще има затруднения в движението. Дадохме и съвети – гражданите да ползват градския транспорт, за да се избегне ситуацията. Никой не ни послуша.

- Заговори се и за промяна в светофара на кръсотивището с ул. „Георги Попаянов“ – първият вход на жк „Меден рудник“.

- Да, именно там ще бъде променена сигнализацията на светофара, за да отваряме цялото пътно платно, което не е в ремонт за движение в едната посока. 

- Много хора поискаха поне част от ремонтните дейности да се извършват през нощта. Скъпо ли е? Този вариант обсъден ли беше?

- На този въпрос аз не мога да отговоря. Призоваваме водачите да се съобразяват с условията. Да планират пътуванията си съобразно с ремонта, по възможност да ползват  градски транспорт – в един автобус могат да се возят стотина човека, а алтернативата е 100 автомобила.
 


В категории: Меден Рудник