Революционната промяна в образованието тръгва от Бургас, ОбС даде зелена светлина за пилотен прокет

Максимата „Учи, за да не работиш“, не е вярна – човек трябва да учи, за да се реализира и да е успешен, смята Станислав Андреев от ГЕРБ


На деца от 4-ти до 8-ми клас ще се покаже как могат да се развият в родния си град


Революционна промяна на цялостната подготовка на учениците в Бургас е на път да се осъществи с пилотен проект, който получи подкрепата на последната сесия на Общинския съвет в Бургас. 

Идеята е да се изработи Общинска програма, която да насърчи младите към професионално и кариерно развитие, извън университетите и извън корпоративната работа в друг град. Инициатор е Станислав Андреев, общински съветник от ГЕРБ. Репортер на Флагман.БГ разговаря с него след сесията местния парламент.

Проблемите на Бургас са очевидни – в града има основно две възрастови групи – до 19 г. и над 45 г. Това значи, че тук работна ръка от млади, образовани и активни професионалисти липсва и това се забелязва в почти всеки сектор на бизнеса. Причината, смята Андреев, е липсата на предприемачески дух. И това съвсем не е лишено от истина.

Нашата цел е на два етапа да променим ситуацията, в която Бургас е изпаднал в последните години. Първият етап ще е да се създаде работна група с участници от Общинския съвет, администрацията и Сдружение „Верния настойник“, която да извърши проучвания и анализи по отношение на пазара на труда, образователната и семейната среда, настроенията и т.н. Тя ще изгради база от данни като втората цел ще е да се работи на няколко фронта – ученици, родители, учители и лектори, които да показват на младите добрия пример в бизнеса. Вторият етап е разбира се изграждането на необходимата материална база, но това ще стане чак след внимателен анализ на ситуацията“, коментира пред Флагман.БГ Станислав Андреев.

Целевите групи от младежи, които сме избрали са между 4-ти и 8-и клас. Тук идеята е следната – да покажем на подрастващите още от ранна възраст, че могат да бъдат успешни тук, че могат да бъдат предприемачи, да се грижат за собствения си живот, без да разчитат на добра работа. Че висшето образование е необходимо, но не задължително. Че средното-професионално такова е напълно достатъчно да им даде основа, над която да започнат смело да градят. Идеята е в специални лекции да им показваме реални примери от живота още в тази възраст – за да избегнем те да се превърнат в поредните аутсайдери и черни овце, идолизиращи пошлостта“, коментира още Андреев пред Флагман.БГ, който подчерта, че стремежът е да се развие местния бизнес, който в последствие да започне да дърпа града напред.

За да е успешна подобна инициатива, каквато общинските съветници предлагат обаче, ще е необходим много труд, но те са склонни да го вложат. Още повече, че досега в никой град на България администрацията не е стартирала подобни каузи. 

От години усилено се говори, че бъдещето на образователната система не е във ВУЗ-овете, а именно в средните професионални гимназии, които на практика да изваждат реални, подготвени за изпитанията на живота специализирани кадри.

Не е случайно, че в последните години в Бургас отвориха две нови училища – и двете таргетирани към професиите на бъдещето – ОУ „Ал.Г.Коджакафалията“ и Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации.

Инициативата на общинските съветници изглежда много добра и полезна. Добра е защото дава началото на нещо, което трябваше да се направи преди години. Добра е защото напук на наложеното статукво опитва да промени една практика и да разчупи стереотипа, закоренил се в съзнанието на огромна пропорция от хората – „Учи, за да не работиш!“.

Трябва да учиш, не за да не работиш, а за да можеш да се реализираш и да си успешен. А примери за това има много, както в града, така и в широкия му обхват в областта“, категоричен е инициаторът на идеята Станислав Андреев.

В категории: Политика