Рибари на протест край Созопол заради застрояването на "Германката"

Рибари и любители от цялата страна се събират на протест в местността Германката край Созопол

Недоволството им е породено от ограда на строеж

Рибари и любители от цялата страна се събират на протест в местността „Германката“ край Созопол, съобщава Нова телевизия.
Недоволството им е породено от изникналата в средата на октомври ограда на строеж.
Флагман.бг пръв съобщи за оградата в местността „Германката“, която ограничи достъпа до емблематичните скали на морското ни крайбрежие. Тя е между бъдещия луксозен имот и високите стени, с които е защитена хасиендата на Филип Харманджиев.
Проверка на контролните органи е установила, че бъдещият съсед на бизнесмена - софиянецът Петър Илиев Димитров - е поставил своята телена ограда съвсем плътно до тази на комшията и на практика се получава тотална блокада на брега, който макар и скалист и без пясък, представлява изключителна държавна собственост. В резултат на това бе отрязан достъпът до морския бряг на рибарите, както и ценителите на екстремния туризъм. Представители на Община Созопол и РДНСК – Бургас обаче заставиха инвеститора „Херсонес” ЕООД  да отмести подвижната преграда с 2 м навътре към своя имот, за да осигури проход с 2 м широчина – до морето.
Инвеститорът твърди, че всички документи са изрядни, а загражденията са временни, тъй като текат археологически проучвания.
Проверка на Флагман.бг в Търговския регистър пък установи, че едноличната фирма „Херсонес” ЕООД е учредена през януари 2018 година и видно от етимологията на думата „Херсонес”, означаваща полуостров, е създадена именно с цел – строеж на „Германката”.
Управител и едноличен собственик на тази фирма, възложител на строежа, с който на практика окончателно се затваря достъпа до скалите на „Германката”, е Петър Илиев Димитров. Това име не е известно сред бизнеса в Бургаска област. Димитров има многобройни съдружници в други фирми –в  различни сфери.
ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
Скандалът с „Германката” навлиза в нова фаза. Инвеститорът връща 50 кв. м на Общината


В категории: Созопол