Рибарите през януари: Чакаме на кефала да му „падне пердето“

През пролетта, когато се чака сафрида, кеят в Созопол става по- оживен
Източник: Мария Кехайова, кореспондент на "Труд" в Бургас

Двете риби обичат студеното море и вероятно ще се появят, а заради ниските градуси те се движат по-бавно и са лесни за хващане



В първия месец на новата година, рибарите край Бургас ще влизат само за карагьоз и кефал. Двете риби обичат студеното море и вероятно ще се появят, надяват се морските. Заради ниските градуси те се движат по-бавно и са лесни за хващане. „Освен това в студената вода, която е и мътна, на кефала му „пада пердето“, не вижда добре и става лесна плячка за риболовците“, разказват морските.

На рибната борса в Бургас, няма черноморска риба. Само сладководна – щука и таранка, които вървят по 3- 4 лева килограма. На сергиите е и солената риба – веян паламуд и скумрия – по 12 лева килограма, както и маринован чернокоп – по 8- 9 лева кутията, в зависимост от грамажа.

Повечето рибари са се прибрали от селището си край града – Ченгене скеле и ще прекарат студените месеци в Бургас. В „Ченгенето“ са останали само най-запалените и стягат мрежи за кефала и карагьоза.
„В момента сме в морето и ловим цаца с корабчетата“, казаха рибарите от Царево.

Освен цаца, те хващали и хамсия. Уловът отива предимно за преработвателните цехове по морето за вкусни консерви. По- малко пласират и на рибната борса.