С 13 млн. лв. Община Бургас ще образова гражданите как да се топлят и ще сменя печки в Долно Езерово с екологични

Всички печки на дърва и въглища в кв. "Долно Езерово" да се заменят с екологични, предвижда общината


Безвъзмездното финансиране е предвидено по Оперативна програма "Околна среда" - целта е битка с фините прахови частици


Седем общини, сред които и Бургас, ще се опитат да променят цялостното мислене на гражданите за опазването на чистотата на въздуха. Това цели процедура на Оперативна програма „Околна среда” (ОПОС), свързана с директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ, която предвижда и подмяна на отоплителни устройства за твърдо гориво с екосъобразни уреди.

Фокусът е битката с фините прахови частици (ФПЧ).
„Процедурата чрез директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ има за цел да се намалят наднормените нива на фини прахови частици (ФПЧ10) от битовото отопление. Същевременно финансирането ще допринесе за изпълнение на ангажиментите на страната във връзка с осъдителното решение на Съда на ЕС за неспазване на нормите за съдържание на ФПЧ10 в атмосферния въздух”, съобщиха от МОСВ при обявяването на процедурата в началото на декември.

Седемте общини, избрани за бенефициенти, са Бургас, Видин, Димитровград, Монтана, Пловдив, Смолян и Столична община.
Бургаската ще концентрира усилията си в кв. Долно Езерово
, става ясно от отговор на общината след запитване на „Флагман”.

Процедурата „Мерки за подобряване качеството на атмосферния въздух“ е на обща стойност 111 442 101,58 лв. и бе официално обявена на 5 декември 2018 г.
Община Бургас е идентифицирана като допустим бенефициент с максимален размер на проектното предложение (с вкл. ДДС) в размер на 12 965 829,11 лв.


От парламентарната опозиция в лицето на БСП на няколко пъти възроптаха, че са одобрени само седем общини за безвъзмездното финансиране на битката с ФПЧ. Според Министерството на околната среда и водите (МОСВ) обаче това е най-оптималният вариант.

Защо Бургас е сред избраните общини?
„Община Бургас е включена като допустим бенефициент по процедура „Мерки за подобряване качеството на атмосферния въздух“ по оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“ въз основа на извършена оценка по шест критерия -  3 за допустимост и 3 за качество”, информират от МОСВ след запитване на „Флагман”.

Критериите за допустимост са: налична е актуална (действаща, одобрена от Общински съвет) общинска програма за качество на въздуха; в тази програма битовото отопление е идентифицирано като основен източник на замърсяване на въздуха на територията на съответната община и в нея са предвидени мерки за подмяна на стационарни неефективни отоплителни устройства на твърдо гориво (дърва и въглища).

Критериите за качество са: общият брой превишения на нормите на „средногодишни“ и „средноденонощни“ нива на прахови частици (за периода 2011 – 2017 г.) надвишава средния, изчислен за всички 25 общини с нарушено качество на въздуха; делът на засегнатото население в съответната община надвишава средния за всички 25 общини; в общинската програма за качество на въздуха са заложени регулаторни мерки, информират още от Министерството.

„Допустимите кандидати по процедурата са седем общини, вкл. община Бургас, които отговарят едновременно и на трите критерия за допустимост и трите критерия за качество”, заключават от ведомството.

След запитване на „Флагман” от Община Бургас информират, че процедурата за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ (БФП) е планирана като двуетапна:
– Първият етап е свързан с подготовка на инвестиционен проект под формата на техническа помощ. Допустимите дейности включват проучване на нагласите на населението, използващо дърва и въглища за отопление за подмяна на стационарни индивидуални и многофамилни домакински горивни устройства на твърдо гориво; организиране и провеждане на разяснителна и обучителна кампания; актуализация на данните от инвентаризация на емисиите на вредни вещества във въздуха; подготовка на документация за възлагане на обществени поръчки за избор на изпълнител/доставчик на устройства за отопление; разработване на средни/пределни цени за единица продукт или за отопление на куб.м. за различните алтернативни форми на отопление и др.;
- Стартирането на изпълнението на втория етап е обвързано с резултатите от първия. При същинското изпълнение на инвестиционните мерки допустимите дейности включват дейности за подмяна (доставка и монтаж) на стационарни индивидуални и многофамилни домакински горивни устройства с други, по-екологични отоплителни устройства.

„Усилията на Община Бургас при разработване на проектното предложение за БФП от ОПОС са насочени към създаване на механизъм за подпомагане на всички домакинства в кв. „Долно Езерово“ чрез подмяна на конвенционалните методи за отопление (изгаряне на дърва и въглища) с алтернативни и екологични такива – използване на устройства за отопление, отговарящи на специфични технически параметри, заложени в Директива 2009/125/ЕО за екодизайн - печки и котли на пелети, газ, климатици и термопомпи. Тези дейности ще бъдат предшествани от широкомащабна разяснителна и информационна кампания, която да стигне до всеки дом.
Основна цел на проекта е подобряване качеството на въздуха и осигуряване на по-добри и здравословни условия за живот на гражданите”, посочват от Общината.

От обявата на процедурата на сайта на ОПОС става ясно, че крайната дата за подаване на документи е 31 май 2019 г.
Максималният срок за изпълнение на проекта е 59 месеца, от които 54 месеца са за физическо изпълнение на дейностите по проекта, като физическото изпълнение на дейностите от първия етап следва да приключи не по-късно от 31.05.2021 г., а на дейностите от втория етап – не по-късно от 31.12.2023 г.”, пише още в обявата.

От МОСВ съобщиха, че мерките, които ще бъдат подкрепени със съфинансиране от Кохезионния фонд на ОПОС 2014-2020 г., са свързани с подмяната на отоплителни устройства на твърдо гориво (дърва и въглища) с алтернативни форми на отопление на газ, електричество, пелети или свързване към топлофикационна или газоразпределителна мрежа.
Като крайна алтернатива (когато всички други опции са неприложими или изчерпани) е допустима и подмяната на старите печки с модерни уреди на дърва или въглища, които отговарят на техническите параметри за екодизайн. Тези мерки, едновременно с планираните информационни и образователни кампании, се очаква да доведат до промяна в цялостното мислене на гражданите по отношение опазване чистотата на въздуха.
С това ще се постави основата на ефективен национален модел за преодоляване на проблемите с нарушеното качество на атмосферния въздух в резултат от битовото отопление
”, смятат още екоминистерството.

В категории: Бургас