С невиждано досега мнозинство: Преизбраха проф. Магдалена Миткова на поста ректор на Университет „Проф. д-р Асен Златаров“

От съвета обявиха, че никога досега кандидатура за ръководния пост не е била подкрепяна така категорично


Съветът на университет „Проф. д-р Асен Златаров” гласува пълна подкрепа за номинацията на проф. Миткова

Академичният съвет на един от най-старите и престижни университети в България - „Проф. д-р Асен Златаров”, преизбра на поста ректор проф. Магдалена Миткова. От съвета обявиха, че никога досега кандидатура за ръководния пост не е била подкрепяна така категорично. Проф. Миткова е била подкрепена с 119 гласа от общо 135. 

Безапелационната подкрепа за втория мандат на проф. Миткова не е изненада. За кратко време тя постигна видими резултати в развитието на университета. През 2016 г. усилията й бяха оценени на най-високо ниво, след като „Проф. д-р Асен Златаров” получи номинация за „Най-добър регионален университет” от Европейската бизнес асамблея-Оксфорд, а на доц. Миткова гилдията присъди приза „Най-добър мениджър в сферата на науката и образованието” и личен сертификат.

Последното и най-значимо събитие, увенчало първия успешен мандат на проф. Миткова като ректор на университет „Проф. д-р Асен Златаров”, е откриването на най-модерния Медицински факултет в България.

Медицинският факултет в Бургас е плод на 6-годишен неуморен труд от страна на администрацията на Община Бургас и университета. Новият факултет ще даде възможност на младите хора, които искат да учат медицина, да го направят и в родния си град и ще реши проблема с недостига на квалифицирани медицински кадри. Към днешна дата сградата е напълно готова, оборудвана с най-нови технологии, апаратура и софтуер. Във факултета ще има 9 катедри, а учебната програма е на най-високото ниво в цяла България.

Преди точно един месец Народното събрание официално откри Медицинският факултет в Бургас. Той се намира в голяма нова сграда в кампуса на Университет „Проф. д-р Асен Златаров“. За декан на факултета Факултета по обществено здраве и здравни грижи бе избран проф.д-р Христо Бозов.