Само във Флагман.бг: Мултимилионер и приятел на Тръмп опитва да наеме част от УМБАЛ-Бургас

„Чайкафарма”(в кадъра е босът на фирмата Тихомир Каменов) може да извади оттук кардиоболница „Сити клиник”


Наддаването за два етажа от западното крило стигна до 1,78 млн.лева на година


Днес в деловодството на УМБАЛ Бургас се проведе един от най-оспорваните търгове за последното десетилетие.

Флагман.бг видя, че три фирми първоначално са входирали документи за двата етажа от Западното крило на областната държавна болница, което към момента се стопанисва от кардиоболница „Сити клиник”.

Техният договор изтича след няколко месеца, заради което УМБАЛ Бургас, като собственик на сградата, обяви публичен търг в търсенето на стратегически партньор в дългосрочен план - за следващите 10 години.
Мнозина смятаха, че търгът ще е рутинен. Заложените условия бяха сравнително високи – 65 хил.лева наемна цена за двата етажа с обща квадратура от 1389 кв.м.(461 кв.м. от тях са приземен етаж, бивша болнична кухня).

Сити Клиник” реализираха сериозни инвестиции откакто са наематели от пет години насам, но цялата верига, контролирана от турската „Аджебадем”, сега е в процес на продажба. Повече от ясно, е че ще се направи всичко възможност, за да се поднови договорът им в Бургас, с което да се увеличи и крайната цена при продажбата на веригата здравни заведения на „Аджебадем”.

В търга обаче днес се включиха две фирми, тъй като третата бе отстранена заради непълна комплектовка на документите. Като опонент на "Сити клиник" се яви  „Чайка фарма”, собственост на бизнесмена Тихомир Каменов, определян за българина с най-успешен бизнес в здравния сектор.

Каменов живее в Швейцария. Той е единственият българин, член на световния икономически форум в Давос, а сред личните му приятели е най-влиятелният мъж в световната политика Доналд Тръмп. Каменов развива мащабен бизнес,  фирмата му е сред най-големите фармацевтични производители в България.
Днес упълномощените от "Чайка фарма" са наддавали до дупка, узна Флагман.бг. Стъпката е била 10 % от първоначалната цена. „Сити Клиник” определено има какво да губи и също не са отстъпили.

Така месечната цена е достигнала до 149 хил.лева или 1,78 млн.лева на година.

Подобно месечно постъпление ще реши голяма част от финансовите проблеми на държавната болница, но пък изглежда непосилно висока за който и да е инвеститор.

Заради това има известни съмнения дали ще се подпише договор при тези условия, защото за 18 млн.лева, колкото е сумарният 10-годишен наем, реално може да се построи нова сграда. Пазарът в Бургас не е толкова голям. Според наш източник "Чайка фарма" иска да стъпи в Бургас с кардиоболница, явявайки се сериозен конкурент на "Сити клиник".

Развръзката се очаква в следващите няколко дни.

В категории: Бизнес