Сънува ли просо кокошката от Дръндар

Теменужка Петкова не се чувства комфортно, когато я питат за студения резерв на ТЕЦ "Варна", която вече е собственост на Доган


Ахмед Доган има защо да е доволен от сегашното управление - тезата му за програмно правителство е нереалистична и всъщност казва, че предсрочни избори не са му угодни


„Дръндарска кокошка – просо сънува”. Това каза депутатът от „Обединени патриоти” и лидер на НФСБ Валери Симеонов по повод идеята на Ахмед Доган за съставяне на програмно правителство.
Това е перифраза на известната българска поговорка „Гладна кокошка – просо сънува”.

Въпросът е дали стратегът на ДПС от Дръндар е гладна кокошка? И дали тази "кокошка" се надява на "просо" от ново, програмно правителство?

Публична тайна е, че Ахмед Доган от години живее и си почива добре обгрижван и в охолство в митични сараи на няколко места в страната. Кой плаща за удоволствието, е тема, свързана с обръчите от фирми, за които той проговори преди години.

Добре е обаче да се припомни, че преди няколко месеца съвсем официално Доган стана собственик на ТЕЦ „Варна”.
Централата до миналата година бе собственост на ЧЕЗ и бе изпаднала в незавидно състояние. През 2017 г. по време на кабинета „Борисов 3”, в който вицепремиер доскоро бе Валери Симеонов, ТЕЦ-ът обаче бе закупен изненадващо от Данаил Папазов – министър на транспорта в правителството на Орешарски. Това стана с помощта на многомилионен заем от Първа инвестиционна банка. Купувачи освен Папазов бяха и децата му.

Впоследствие пак изненадващо държавната ТЕЦ „Марица-изток” 2 се отказа от своите мощности студен резерв. Нищо че компанията е в тежко финансово състояние.

Горе-долу по същото време държавният Електроенергиен системен оператор пък иска увеличение на студения резерв, а енергийният министър Теменужка Петкова одобрява това без ясна аргументация.
Така за държавата изведнъж се отваря една нужда от нов студен резерв. А ТЕЦ „Варна” печели обявения конкурс и получава над 27 млн. лв.
Студеният резерв на практика представляват мощности, стоящи в готовност за производство на ток.
Малко след това Ахмед Доган купува дела на Данаил Папазов в ТЕЦ-а за… 3500 лв. Така Папазов  се оказва подставено лице на Доган.

Дали Ахмед Доган е гладна кокошка?
Да не забравяме и за милионния хонорар в евро, който той получи като… хидролог по проекти.

Ахмед Доган едва ли е сериозен, когато лансира идеята за програмно правителство в това Народно събрание.
На него нов кабинет не му е нужен, за да бъде финансиран от държавата пребогато
, както стана ясно около случая с ТЕЦ „Варна”.
Енергийният министър Теменужка Петкова, впрочем, упорито бяга, ако случайно журналист й зададе въпрос по темата.

Иначе тезата на Доган за обединение на системните политически сили около програмен кабинет в този парламент е екзотична и нереална. На него му е лесно да я лансира – тя просто звучи популистки добре и нищо повече.
По-важно обаче е другото, което казва човекът от Дръндар с нея – че предсрочни избори не трябва да има.
Да, избори не трябва да има, защото при това управление Доган гладен няма да остане.

В категории: Политика